UTA Găgăuzia vrea negocieri directe cu Moscova. Autoritățile de la Chișinău vor merge la ambasada Federației Ruse

Anticoruptie.md
13/08/2022
Sursa:ansa.gov.md

Discuții despre reluarea exportului de fructe și legume în Rusia vor fi organizate săptămâna viitoare la Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Reprezentanții Ministerului Agriculturii sunt în căutarea unei soluții, după ce Rosselhoznadzor a dispus sistarea exportului, fără a indica motivele exacte ale refuzului. De altă parte, UTA Găgăuzia vrea să negocieze direct cu rușii.

Autoritățile din UTA Găgăuzia susțin că vor solicita anularea restricțiilor impuse la importul de fructe și legume din autonomie. Andrei Dimitroglo, șeful Direcției responsabile de domeniul agroindustrial din cadrul Comitetului Executiv de la Comrat, a spus că va „contacta direct Rosselhoznadzor-ul, după exemplul altor ani, când au mai existat interdicții”.

Bașcanul Irina Vlah spune că negocieriele dirrecte au adus rezultate în trecut.

„Am avut o experiență bună. Ne-am adresat direct și am cerut ca o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre, să studieze situația, să efectueze teste și, deja la fața locului, să dea o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre”, a declarat Irina Vlah.

Rusia a notificat joi despre interdicția de import al fructelor și legumelor moldovenesti. Rosselhoznadzor susține că starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate. În nota autorităților ruse se arată că, începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întrebat cum este posibil ca „fructele și legumele dintr-un raion să aibă insecte, iar cele dintr-un alt raion al Republicii Moldova sa fie fără probleme”. 

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, cu exponenții Asociațiilor de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor,  pentru a discuta asupra subiectului privind interzicerea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a importului temporar de produse vegetale din țara noastră.

La ședință s-a discutat despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a soluționa situația și pentru a diminua eventualele riscuri.

„Interzicerea importului de fructe din țara noastră ar putea avea un impact major asupra unor producători autohtoni, îndeosebi în pragul campaniei de recoltare. Pentru a preveni anumite riscuri, trebuie să discutăm cu organele de control fitosanitar locale, să mobilizăm eforturile în elucidarea și rezolvarea situației, inclusiv prin cooperarea cu partea rusă”, a declarat Secretarul de Stat Vasile Șarban.

În aceeași ordine de idei, conducerea ANSA a declarat că va iniția discuții cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect și pentru a identifica soluții,

 

Anticoruptie.md
13/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii