Unde merg cele mai multe doze de vaccin Sputnik V. Care sunt statele ce folosesc preparatul rusesc

Ilie Gulca
05/05/2021

Dozele de vaccin Sputnik V au fost distribuite, marți, centrelor de vaccinare la nivel național. Cele 39.900 de doze au fost repartizate pentru administrarea primei doze. Astfel, imunizarea cu vaccinul Sputnik V a demarat, pe 4 mai, în urma unei dispoziții semnate de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea. Astfel, Moldova s-a alăturat statelor care folosesc deja preparatul rusesc împotriva COVID-19: India, Mexic, Iran, Ghana, Sri Lanka și Serbia, teritoriile palestiniene, Republica Srpska, în Bosnia-Herzegovina.

În total, depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recepționat din partea Federației Ruse, ca ajutor umanitar, 80.000 de doze de vaccin Sputnik V (ambele doze), pentru imunizarea a 40.000 de persoane.

Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei susține că vaccinul Sputnik V este sigur și eficient, cu o eficiență de 91,6% împotriva COVID-19 și 100% împotriva formelor severe de COVID-19. Preparatul se administrează în două etape la un interval de 21 de zile.

Potrivit DW, dezvoltat de Institutul de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, cu sprijinul Fondului de Investiții Directe din Rusia, Gam-COVID-Vac este un vaccin cu vector viral, similar celor dezvoltate de AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J). Vaccinurile cu vector sunt mai ușor de supravegheat decât cele mRNA, ce necesită stocare la temperaturi foarte joase.

Ceea ce este diferit pentru Sputnik V este că folosește două tipuri diferite de adenoviruși pentru prima și a doua două – rAd26 (pe care îl utilizează de asemenea J&J) și rAd5. Această combinare are menirea să prevină efectul neutralizării celei de-a doua doze de către cea dintâi și să sporească efectul scontat.

În principiu, este posibilă folosirea a două tipuri diferite de vaccinuri cu vector deoarece aceasta asigură o eficacitate mai înaltă. Eficiența altor vaccinuri cu vector, precum AstraZeneca (76%) și J&J (85,4%), care folosește doar un vector, este mai joasă decât a vaccinurilor mRNA produse de  BioNTech-Pfizer (95%) și Moderna (94,1%).

Cu toate astea, subliniază DW, este dificilă determinarea precisă a eficacității Sputnik V. Preparatul a fost aprobat în Rusia în august 2020, dar nu a fost recunoscut la nivel internațional. Pe 2 februarie, oamenii de știință ruși au publicat rezultatele interim din faza a treia în „The Lancet”, un hebdomadar medical britanic.

Ei au spus că peste 18.000 de participanți au primit cele două doze ale vaccinului în decurs de trei săptămâni și au subliniat că eficacitatea a fost de 91,6%, fără efecte adverse.

Cu toate acestea, colegii lor internaționali au răspuns cu scepticism, relevând că nu a fost o evaluare independentă dacă datele primare nu au fost publicate.

Conform unui nou studiu publicat pe 3 aprilie, Sputnik V este de asemenea eficient împotriva variantei B.1.1.7 detectată pentru prima dată în Marea Britanie și variantei B.1.351 identificată în Africa de Sud. Cu toate acestea, acest fapt nu a fost confirmat de un proces desfășurat în paralel.

Statele care folosesc Sputnik V împotriva Coronavirus. Sursa: DW

Care sunt riscurile?

La începutul lui aprilie, publicația EU Observer a informat că patru oameni au murit și alți cinci au avut complicații serioase după ce au fost vaccinați cu Sputnik V. De partea cealaltă, Serviciul Federal de Supraveghere în Sănătate, Roszdravnadzor, a infirmat o legătură directă dintre decesul acestor oameni și vaccinul. Roszdravnadzor a spus că nu au fost efecte adverse tipice după vaccinare, precum infecții, iritații de piele, dureri de cap și oboseală.

Potrivit unei investigații DW, Sputnik V a fost aprobat în 60 de state, inclusiv India, Mexic, Iran, Ghana, Sri Lanka și Serbia, precum și în teritoriile palestiniene, Republica Srpska, în Bosnia-Herzegovina. Chiar dacă Sputnik V nu a primit aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), statele membre ale UE Ungaria și Slovacia au aprobat preparatul la nivel național. Astfel, vaccinul este folosit deja în Ungaria pentru a vaccina cetățenii, dar autoritățile slovace încă nu au fost aprobat folosirea celor 200.000 de doze livrate de Rusia.

De asemenea, este dificil să afli cert statele care au aprobat deja și au început vaccinarea cu Sputnik V. Argentina, Serbia, Venezuela și San Marino sunt în această categorie, și, desigur, Rusia însăși. Conform Our World in Data, aproximativ 9 milioane de oameni, mai puțin de 10% din populație au fost vaccinați cel puțin cu o doză în Rusia, o performanță neînsemnată dacă facem o comparație la nivel internațional.

De asemenea, există un interes crescut față de vaccinul rusesc în Europa, chiar dacă Comisia Europeană nu negociază eventuale contracte după cum a procedat în cazul BioNTech-Pfizer și AstraZeneca.

Cehia, Germania și Austria încearcă să securizeze dozele de Sputnik V, dar a insistat că vaccinul va fi folosit după ce Agenția Europeană pentru Medicamente va da foc verde. Agenția a demarat studiile asupra Sputnik V, care ar putea să dureze mai multe săptămâni sau chiar luni.

Ilie Gulca
05/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii