Una dintre judecătoarele învinuite de corupție pasivă vrea să fie numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă

Anticoruptie.md
15/04/2019
Foto: captură youtube.com

Magistrata Victoria Hadîrcă de la sediul central al Judecătoriei Chișinău, una dintre cele cinci judecătoare reținute în octombrie 2018 pentru corupere pasivă, vrea să fie numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Consiliul Superior al Magistraturii va examina cererea acesteia în ședința de marți, 16 aprilie. 

Victoria Hadîrcă se numără printre cele cinci judecătoare reținute în octombrie 2018, magistrate învinuite de corupere pasivă. Ea a fost suspendată, pe numele ei fiind eliberat mandat de arestare pentru 20 de zile, mandat anulat ulterior. Cele cinci magistrate sunt învinuite de procurorii Anticorupție că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. 

La începutul lui aprilie, „dosarul magistratelor” a ajuns în judecată. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, bănuiții riscă închisoare de la șapte la 15 ani, cu amendă în mărime de la 400.000 la 500.000 de lei. Cei care vor fi găsiți vinovați de corupere activă riscă o pedeapsă cu amendă în valoare de la 300.000 la 400.000 de lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în valoare de la 700.000 la 900.000 de lei. 

Anticoruptie.md
15/04/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii