Un fost primar din Telenești riscă confiscarea averii pentru veniturile nedeclarate în sumă de aproape un milion de lei

Irina Odobescu
20/10/2020
wikipedia

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele fostului primar al comunei Negureni din raionul Telenești, Grigore Munteanu. Inspectorul de integritate a stabilit că, în perioada ianuarie 2012 - ianuarie 2019, în timpul exercitării mandatelor de primar,  fostul ales local a admis o diferență substanțială, în mărime de peste 900 de mii de lei între averea dobândită și veniturile obținute.

Materialele probatorii acumulate au scos în vileag că Grigore Munteanu împreună cu membrii familiei au obținut un venit net în mărime de aproximativ 1.174.000 de lei, pe când cheltuielile suportate au fost de peste două milioane de lei. Această sumă a fost cheltuită pentru procurarea unui apartament de peste 756 de mii de lei, achiziționarea a peste 400 de bunuri imobile în valoare totală de circa 788 de mii de lei, depuneri financiare în conturi bancare, achiziționarea unui automobil de model Mercedes Sprinter în sumă de 10 mii de lei, a unui Volkswagen Crafter la preț de 10 mii de lei, a unui Mercedes E250 la preț de 20 de mii de lei, precum și achitarea unor servicii etc.  

Conform procedurilor, inspectorul de integritate al ANI va transmite cauza în instanța de judecată pentru dispunerea confiscării averii nejustificate. Dacă actul de constatare al ANI va rămâne definitiv, Munteanu riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică și mandatul de primar pentru o perioadă de trei ani, fiind totodată înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Fostul primar nu a venit cu o reacție la datele constatate de ANI și nu comentat în niciun fel proveniența diferenței de peste 900 de mii de lei, sumă nedeclarată și nejustificată, obținută în perioada exercitării mandatelor de primar.

Irina Odobescu
20/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii