Ultimatumul Rusiei nu trece. Premierul Bulgariei refuză să anuleze decizia de expulzare a diplomaților ruși

Viorica Mija
02/07/2022

Prim-ministrul bulgar interimar, Kiril Petkov, a respins ultimatumul dat de Kremlin prin care i s-a cerut imperativ să revoce decizia de a expulza 70 de diplomați ruși, suspectați de activități de spionaj la Sofia.

„Acesta nu este un act de agresiune față de poporul rus. Când guverne străine încearcă să se implice în politica noastră internă, avem instituții care vor răspunde”, a declarat Petkov.

În data de 29 iunie, autoritățile bulgare au luat o decizie fără precedent în istoria diplomației. Premierul Kiril Petkov a anunţat expulzarea simultană a 70 de angajați ai ambasadei ruse la Sofia.

Oficialul bulgar a declarat că „Serviciile de informații i-au identificat ca fiind persoane care acţionau împotriva intereselor noastre”.

Și Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia a concretizat că diplomații reprezintă „o ameninţare pentru securitatea naţională” a Bulgariei. Aceștia urmează să părăsească teritoriul bulgar până cel târziu pe 3 iulie.

De la începutul invaziei ruse în  Ucraina și până în prezent peste 250 de diplomați ruși au fost expulzați și somați să revină în Federația Rusă în cel mult 72 de ore.

Viorica Mija
02/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii