UE promite că va ajuta Ucraina să exporte 20 milioane tone de cereale, blocate în porturile de la Marea Neagră

Ion Chișlea
17/05/2022
Porturile ucrainene prin care se exportă de obicei cerealele, sunt blocate de floita militară rusească

Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Securitate, Josep Borrell, a anunțat că uniunea  va ajuta Ucraina să-și exporte cerealele, existând  un plan de acțiune pentru deschiderea așa-numitelor coridoare verzi, scrie agenţia Unian.

"Trebuie să ajutăm Ucraina să continue să producă și să exporte cereale. Depozitele Ucrainei sunt pline, dar aceste cereale nu pot fi exportate. Trebuie eliberată capacitatea de depozitare pentru următoarea recoltă. Prin urmare, lucrăm pentru a ajuta la scoaterea cerealelor cu trenurile pe Căile Solidarității”, a spus Borrell.

Oficialul european a mai menționat că acum are loc un schimb de replici  în jurul crizei alimentare. "Această criză este o consecință a războiului, când Rusia bombardează câmpurile ucrainene, distruge, arde, jefuiește spațiile de depozitare. Când navele de război rusești blochează rutele comerciale de la Marea Neagră și porturile ucrainene, când Rusia nu permite exportul de grâu ucrainean, acest lucru afectează negativ viețile oamenilor din Africa sau din Asia și ei doresc răspunsuri. Dar ei suferă nu de sancțiunile noastre, ci de consecințele războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei", a subliniat înaltul reprezentant al UE.

Ucraina a reușit să exporte 1,9 milioane tone de cereale în aprilie și doar 200 de mii de tone în martie. Înainte de război, se exportau câte cinci milioane de tone pe lună.

Blocarea de către ruși a porturilor maritime ucrainene a dus deja la creșterea prețurilor la alimente în întreaga lume, iar experții se așteapta ca unele regiuni  să fie chiar afectate de foamete.

Între timp, Comisia Europeană lansează un set de activități sub genericul  „Căile Solidarității” pentru a ajuta Ucraina să-și exporte produsele. Potrivit comisarului european pentru transport, Adina Vălean, un set de măsuri vizează integrarea infrastructurii Ucrainei și a UE pentru a exporta 20 milioane tone de cereale ucrainene în străinătate în următoarele trei luni.

Ion Chișlea
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii