UE condamnă restricționarea accesului jurnaliștilor în regiunea găgăuză la ședințe publice de la Comrat

Mădălin Necșuțu
06/07/2022
Sursa foto: Nokta.md

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, și-a exprimat îngrijorarea privind accesul jurnaliștilor din UTA Găgăuză la ședințe publice ale autorităților locale din Comrat, acolo unde aceștia sunt interziși să participe la astfel de întruniri publice ale autorităților locale.

„Libertatea mass-mediei și accesul la informație sunt drepturi fundamentale, indispensabile într-o societate democratică. Mă îngrijorează faptul că un reporter al Nokta, Slava Radulov, a fost forțat să iasă din ședința Adunării Populare de la Comrat. Autoritățile ar trebui să investigheze incidentul și să se asigure că jurnaliștii pot lucra liber în interesul cetățenilor”, a scris diplomatul UE pe pagina sa de Facebook.

Nu este primul incident de acest fel din această regiune autonomă, acolo unde presa independentă este supusă unor presiuni, precum și intimidări din partea autorităților locale.

Portalul Nokta.md a relatat că jurnalistul său, Slava Radulov, a fost escortat în afara sălii de ședințe a Adunării Populare de la Comrat .

„O persoană, prezentându-se ca cetățean al țării, l-a forțat pe jurnalist să iasă pe coridor. La această acțiune a fost martor un bărbat care s-a prezentat drept polițist. Nu era îmbrăcat în uniformă și nu prezenta carte de identitate. Deputații, la rândul lor, au cerut și jurnalistului să plece, precizând că jurnalistul nu are dreptul să fie în sală și au cerut să stea la ușă. Deputații au cerut acreditare, fără de care, potrivit acestora, jurnaliștii nu ar trebui să fie în sală. Deputatul Grigori Dulger a început să-l critice pe reporter, aspectul său și a cerut să plece și să se schimbe”, relatează Nokta.md.

Mădălin Necșuțu
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii