Transparency International: Republica Moldova - mai bine, dar totuși rău la Indicele Percepției Corupției

Tatiana Gherța
31/01/2023
Sursa: transparency.md

Corupția - fenomen greu de combătut, spre imposibil. Concluzia se desprinde din clasamentul Indicele Percepției Corupției (IPC), prezentat de Transparency International. Potrivit autorilor, în ultimii 10 ani, majoritatea țărilor chestionate au progresat puțin sau deloc în combaterea corupției.  În 2022, Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 din 180 de țări, înregistrând un scor de 39 de puncte.

Scorul IPC pentru anul 2022 poziționează Republica Moldova în lista celor 8 țări care, din 2017, și-au îmbunătățit semnificativ pozițiile. În listă se mai regăsesc: Angola (33 puncte), Armenia (46), Irlanda (77), Coreea de Sud (17), Maldive (40) și Vietnam (42).

Odată cu obținerea statutului de țară candidat la UE, Republica Moldova este condiționată să realizeze anumite angajamente, în special în justiție și anticorupție. Deși, pe parcursul anului trecut, a demarat procesul  de implementare a strategiei privind integritatea sectorului justiției, a fost adoptat un nou cod electoral și reluată activitatea Consiliului de integritate pe lângă ANI, reforma justiției este mult prea lentă.

„Reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind palpabile. Mai mult decât atât, autorităţile nu reuşesc să asigure, în suficientă măsură, un proces incluziv şi transparent de monitorizare. Se menţin carenţe serioase la capitolul comunicării autorităţilor publice cu societatea civilă... Este regretabilă lipsa unei dinamici în dosarele de rezonanţă, mai cu seamă în dosarul „miliardului furat”. Republica Moldova rămâne restanţieră în implementarea mai multor recomandări ale Grupului de state contra corupţiei (GRECO)’, concluzionează autorii clasamentului.

În acest context, organizația a venit cu unele recomandări care, odată implementate, ar duce la îmbunătățirea indicelui percepției corupției:

elaborarea, cu respectarea standardelor şi bunelor practici, a unui nou document de politici publice în domeniul anticorupţie

punerea în aplicare, efectivă şi eficientă, a instrumentelor controlului parlamentar asupra activităţii anticorupţie

desfăşurarea, în strictă concordanţă cu prevederile legale, a concursului pentru suplinirea funcţiei de preşedinte al ANI

consolidarea capacităţilor SIS în verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice şi în evaluarea CNA din perspectiva riscurilor de corupţie

impulsionarea dosarelor de rezonanţă, mai cu seamă a dosarului „miliardului furat”

implementarea recomandărilor GRECO în cea de-a IV-a rundă de evaluare

Țara vecină Ucraina, sfâșiată de război, a înregistrat un scor modest de numai 33 de puncte. Chiar și așa este un indice bun după ce a câştigat 8 puncte din 2013. În anul 2022 a fost adoptată o nouă Strategie Naţională Anticorupţie, fiind întărite instituţiile şi funcţiile statului vulnerabile la corupţie.

Președinta Transparency International precizează că, de cele mai multe ori securitatea globală atârnă de corupție.

„Corupţia a făcut din lumea noastră un loc mai periculos. Pe măsură ce guvernele n-au reuşit să facă progrese împotriva acestui fenomen, el alimentează creşterea violenţei şi a conflictelor şi pune în pericol oamenii de pretutindeni”, a remarcat Delia Ferreira Rubio, Preşedinta Transparency International.

Cele mai slabe rezultate au fost obținute de –  Somalia (12 puncte), Siria şi Sudanul de Sud (respectiv cu 13 puncte). Rezultatul este argumentat de conflictele prelungite înregistrate în aceste țări. De altă parte, în fruntea clasamentului se află Danemarca – cu un scor de 90 puncte, Finlanda şi Noua Zeelandă – 87 de puncte fiecare.

IPC reflectă nivelul corupţiei din sectorul public perceput de către experţi şi oamenii de afaceri şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

Tatiana Gherța
31/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii