Suspans în jurul fotoliului de șef al Autorității Naționale de Integritate

Viorica Mija
08/12/2022
Sursa: CIJM

Lista cu aspiranții la fotoliul de președinte al Autorității Naționale de Integritate va fi făcută publică. Membrii Consiliului de Integritate se convoacă la ora 14, iar la ședință va fi audiat raportul privind numărul și calitatea dosarelor depuse la concurs.

Consiliul de Integritate a anunțat concursul pentru suplinirea funcției de președinte pe 19 noiembrie, după ce a reușit aprobarea Regulamentului nou privind modul de organizare și desfășurare a concursului.

La concurs s-au putut înscrie cetățenii Republicii Moldova care au studii superioare în domeniul dreptului, al economiei, al administrației publice sau al managementului și care au o vechime în muncă de cel puțin 7 ani în aceste domenii. Dosarele de concurs au putut fi depuse până în 7 decembrie.

Autoritatea de Integritate a rămas fără șef pe 4 aprilie curent, după ce Rodica Antoci a depus cerere de demisie la Președinție, iar membrii Consiliului de Integritate au aprobat-o, cu vot unanim. De atunci, interimatul funcției este asigurat de către Lilian Chișca.

Rodica Antoci a fost suspendată din funcție după ce a fost audiată și recunoscută în calitate de bănuită, la începutul lunii februarie, într-un dosar pornit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Acțiunile sale și ale unei angajate din anturajul său au cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126.570 de lei.

Ex-președinta ANI a fost implicată și în scandalul din anul 2021, atunci când au fost depistate breșe serioase în funcționarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. Procedura de audit a scos la iveală mai multe abuzuri admise la repartizarea acestora.  

 

Viorica Mija
08/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii