SUMMIT CPE// Maia Sandu: „La doar 20 km de Ucraina, am reunit întregul continent”

Mihaela Cibotaru
01/06/2023
Fotografie istorică//49 de lideri europeni, la Summitul CPE

Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE) a demonstrat coeziunea și hotărârea tuturor de a readuce pacea pe continentul european. Republica Moldova este recunoscătoare pentru sprijinul primit de la membrii comunității europene și aceștia se pot baza pe Moldova ca membru activ în familia europeană, a spus președinta Maia Sandu la încheierea Summit-ului CPE.

„Astăzi, aici, la doar 20 km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a afirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a aduce pacea în Europa. Ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment, în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a declarat președinta Moldovei.

Potrivit șefei statului, participanții la Summit au fost de acord de a menține eforturile pentru de a continua integrarea continentului european pentru o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate și mai multe acțiuni în domeniile energie, reziliență și climă. „CPE reprezintă ocazie unică pentru un dialog și relații bilaterale, ce ne permite să vedem care sunt cele mai bune căi de accelera proiectele și ideile care vor aduce beneficii pentru toți cetățenii noștri”, a spus Maia Sandu.

Summit-ul s-a axat pe aspecte de importanță pan-europeană, dar, potrivit președintei Moldovei, a permis accelerarea proiectelor concrete care aprofundează integrarea țării cu restul Europei. Ea a menționat reducerea tarifelor la roaming pentru moldoveni, suportul statelor membre ale UE pentru protejarea Moldovei de acțiuni hibride, aplicarea sancțiunilor pentru oligarhii care au susținut inițiative de destabilizare ale Moldovei, precum și suportul financiar acordat pentru fortificarea rezilienței energetice și stabilității economice.

Primul ministru al Spaniei, țara care va găzdui următoarea ședință a CPE, a încurajat Moldova în efortul de aderare la UE și a asigurat de întregul sprijin. „Moldova este membră a familiei europene și salutăm eforturile pe care le face pentru a deveni membră a UE”, a declarat Pedro Sanchez. El a subliniat că principiile și valorile democratice care stau la baza UE sunt puse în pericol din cauza agresiunii Ruse în Ucraina și e nevoie de o reacție comună a statelor. „CPE se referă la lucrurile pe care le prețuim cel mai mult: dialog și cooperare. Într-un context informal, flexibil am făcut un schimb de păreri pentru a găsi soluții comune, pentru a identifica bune practici pentru apropia societățile noastre, pentru a crea pace și stabilitate în Europa”, a spus Pedro Sanchez.

„Astăzi vedem clar că această comunitate este un forum important pentru toate țările europene, membrii comunității vor să coopereze pașnic, vor o ordine internațională bazată pe reguli. La această reuniune demonstrăm că suntem puternici și uniți, că vom apăra pacea, cooperarea și securitatea în Europa”, a declarat Prim-ministru ceh Petr Fiala. El a apreciat drept foarte utile discuțiile privind amenințările hibride, informațiile false și campaniile de dezinformare „care urmăresc să destabilizeze și să divizeze societățile noastre”, adăugând că parteneriatul european este puternic, iar membrii lui sunt uniți pentru a lupta împotriva acestor provocări.

Comunitatea Politică Europeană a fost fondată la inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, în octombrie 2022, drept platformă de discuții pentru identificarea soluțiilor pentru cele mai urgente probleme ale Europei precum securitate și reziliența energetică.

Mihaela Cibotaru
01/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii