Spînu și Kulminschi merg la Moscova pentru negocieri cu Gazprom. Analiștii sunt sceptici în privința rezultatelor

Mădălin Necșuțu
21/10/2021

Miniștrii Andrei Spînu și Vlad Kulminschi merg, joi, la Moscova pentru a încerca negocierea cu Gazprom a unui nou preț la gazele livrare Moldovei, dar analiștii politici sunt sceptici că aceștia vor obține prea multe din parte Moscovei și susțin că este posibil ca Moscova să ceară concesii privind regiunea separatistă transnistreană.

Analistul politic, Ion Tăbârță, este de părere că Rusia folosește în această perioadă livrarea gazelor pentru a obține dividende și cedări politice cu mai multe state europene, inclusiv pentru Republica Moldova în dosarul trasnistrean.

„Este sigur că Federația Rusă dorește să aibă anumită influență politică aici la Chișinău și o poate face prin două pârghii majore. În primul rând să ajungă la o anumită înțelegere ca Republica Moldova să nu mai pună presiuni pe plan extern privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul său și doi, desigur, este statutul regiunii transnistrene”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

De aceeași părere este și analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

„Eu cred că Republica Moldova, în condițiile actualei guvernări, nu va merge la cedări principiale în ce privește reglementarea transnistreană și prezența militară rusă poe teritoriul său. Asta ar însemna o deteriorare serioasă a relațiilor cu Uniunea Europeană, cu SUA, ceea ce lovește foarte grav în interesele Republicii Moldova. De aceea, eu cred că șansele de a obține un contract favorabil cu Moscova sunt minime”, a menționat Anatol Țăranu.

În prezent, Republica Moldova a declanșat o ofensivă dipomatică în mai multe capitale europene pentru a vedea de unde ar putea lua gaze, în eventualitatea în care nu va fi atinsă nicio înțelegere cu Gazprom. În prezent, Republica Moldova plătește 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz rusesc, iar prelungierea contractului expiră la finalul acestei luni.

Mădălin Necșuțu
21/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii