Sondaj BOP// Fiecare al treilea respondent nu știe pe cine să voteze. Cine ar câștiga alegerile prezidențiale în turul II?

Irina Odobescu
23/10/2020
Colaj: CIJM

Igor Dodon, Maia Sandu și Renato Usatîi sunt candidații care ar obține cele mai multe voturi de la cetățeni la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. 

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, 61.5% dintre respondenți ar veni la vot și 23.2% dintre ei l-ar vota pe Igor Dodon. A doua candidatură la prezindențiale cu 19.7% este Maia Sandu, urmată de Renato Usatîi, Violeta Ivanov, Octavia Țîcu și Andrei Năstase. Aproape fiecare al treilea respondent (27.6%) ar mege la vot, dar nu știe pe cine ar vota. 

În cazul în care în turul II al alegerilor prezidențiale vor accede Maia Sandu și Renato Usatîi, Sandu ar câștiga cu 30%. Dacă ar ajunge în turul II Igor Dodon și Renato Usatîi, primul ar câștiga cu diferența mai mică de un procent. În cazul în care ar ajunge Igor Dodon și Maia Sandu în turul doi, Dodon ar obține cu 0.8% mai multe voturi. 

Nu mai puțin de 67% dintre respondenți cred că nu contează dacă președintele va fi femeie sau bărbat. Totuși, 27% sunt de părerea că un bărbat poate și trebuie să ajungă în scaunul prezidențial. 

Veniturile președintelui trebuie să fie obligatoriu publice, de asta sunt convinși 62% dintre persoanele chestionate. Doar 6% cred că acest lucru nu este necesar. Majoritatea respondenților cred că președintele trebuie să participe la discursurile publice organizate la TV. Competențele președintelui țării trebuie să fie mai multe, de aceasta sunt siguri 61,5% dintre respondenți, iar doar 3% cred că președintele ar trebuie să aibă mai puține responsabilități decât i le oferă Constituția în prezent. 

Datele au fost prezentate public vineri în cadrul conferinței de presă „Baromentrul Opiniei publice, ediția de toamnă 2020”. 

Irina Odobescu
23/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii