Societatea civilă, îngrijorată de modul netransparent de numire a judecătorilor constituționali

Anticoruptie.md
17/08/2019
Colaj

13 organizaţii nonguvernamentale din Republica Moldova, între care și Centrul de Investigații Jurnalistice, se arată îngrijorate de modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituţională de către Parlamentul Republicii Moldova. Într-o declarație făcută publică, sâmbătă, organizațiile neguvernamentale menționează că „Un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanţei acestei instituţii şi subminează în continuare încrederea publică în independenţa Înaltei Curţi, se spune în declaraţie”.

„Organizaţiile semnatare regretă modalitatea prin care Parlamentul Republicii Moldova a decis selectarea judecătorilor Curţii Constituţionale. Ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidaţi care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcţii înalte în stat. În acelaşi timp, se descurajează candidaţi merituoşi să mai participe pe viitor la asemenea concursuri anunţate. Acest lucru reduce şi mai mult nivelul de încredere din partea societăţii într-un proces liber şi corect de alegere a noilor membri ai Curţii Constituţionale, încredere deja mult prea ştirbită în rezultatul numirilor ultimilor trei judecători constituţionali din decembrie 2018 şi activitatea Curţii Constituţionale în special între 7-9 iunie 2019. Constatăm cu regret că s-a mai ratat o ocazie potrivită pentru crearea premiselor pentru consolidarea integrităţii, autorităţii şi independenţei Curţii Constituţionale a Republicii Moldova”, se spune în textul Declaraţiei.

Semnatarii declaraţiilor solicită Parlamentului să modifice Legea, astfel încât să fie prevăzută în lege obligaţia Parlamentului de a institui o comisie din specialişti notorii cu o vastă experienţă în domeniul dreptului în vederea selectării candidaţilor la funcţia de judecător constituţional, dar şi să fie prevăzuţi criteriile de selecţie bazate pe principiile de transparenţă, nediscriminare şi acces liber la concurs, fiind aleşi doar candidaţii care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, ataşament faţă de valorile drepturilor omului şi notorietate.

SEMNATARI:

1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
2. Asociaţia Promo-LEX
3. Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT)
4. Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE)
5. Fundaţia Est-Europeană (EEF)
6. Institutul de Politici Publice (IPP)
7. Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER)
8. Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ)
9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
10. Institutul pentru Iniţiative Strategice (IPIS)
11. Asociaţia Presei Independente (API)
12. IDIS ”Viitorul”
13. Amnesty International Moldova

Amintim că iniţial, Comisia juridică, numiri şi imunităţi, a declarat câştigători, în urma unui concurs, pe fostul ministru al Justiţiei Vladimir Grodu şi pefostul secretar de stat la Ministerul Justiţiei Nicolae Eşanu. Anume cei doi urmau să fie votaţi de Parlament în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Ulterior, însă, fără explicaţii, Parlamentul a votat în funcţie cu totul alte persoane: Domnica Manole, candidat al blocului ACUM la alegerile din ferbuarie, şi Vladimir Ţurcandeputat PSRM, care de altfel, a făcut parte din Comisia de concurs. 

Anticoruptie.md
17/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii