Socialista Zinaida Greceanîi este noua președintă a Parlamentului Republicii Moldova

Cornelia Cozonac
08/06/2019

Lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, a fost aleasă în funcția de președintă a Parlamentului Republicii Moldova. Pentru ea au votat 56 deputați din fracțiunile PSRM, ale blocului ACUM - PAS și DA. Votul în Legislativ vine pe fonul unei crize politice profunde în care, după scrutinul parlamentar din 24 februarie, Parlamentul nu a reușit să să întrunescă timp de trei luni.        

Centrul de Investigații Jurnalsitice a realizat în cadrul mai multor scrutine prlamentare profilul Zinaidei Greceanîi. Iată cine este Zianaida Greceanîi: 

Activitatea Zinaidei Greceanîi în funcţia de prim-ministru, în anii 2008 şi 2009, a fost marcată de intransparenţă și administrare defectuoasă a banilor publici, implicare în scheme frauduloase cu energie electrică și favorizarea unor agenţi economici. Ea se face vinovată de cel puțin două dosare pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din postura de conducător, Greceanîi a amenințat, la 7 aprilie 2009, că vor fi utilizate armele împotriva tinerilor, ieșiți la un protest antiguvernamental.

Zinaida Greceanîi a fost cap de listă la Partidul Socialiștilor și candidată în Curcumscripția nr.1 Briceni. Cariera sa politică a fost marcată de o ascensiune fulminantă pe scara ierarhiilor publice: în structurile de stat a intrat în calitate de specialistă în finanțe și a avansat repede până la funcția de șefă a Cabinetului de Miniștri. A fost, timp de doi ani, ministru adjunct în guvernele Braghiș și Tarlev, iar în februarie 2002, fiind promovată de Partidul Comuniștilor, preia conducerea ministerului, funcție în care se va afla în două mandate până în 2008. Timp de trei ani, din octombrie 2005 până în martie 2008, Zinaida Greceanîi cumulează și funcția de prim-viceprim-ministru în Guvernul Tarlev II.

În martie 2008, Zinaida Greceanîi devine prim-ministru, fiind prima femeie-premier din istoria Republicii Moldova. Cabinetul de Miniștri condus de Greceanîi și-a dat demisia la 4 mai 2009, iar la 3 iunie 2009 ea a fost din nou nominalizată pentru postul de prim-ministru.

Secretizări abuzive și plimbări peste hotare 

În 2008 şi 2009, Guvernul a secretizat ilegal mai multe hotărâri privind alocarea banilor publici, care nu constituiau secret de stat. Cele mai multe hotărâri secretizate prevedeau alocarea unor sume de bani din Fondul de rezervă al Guvernului. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată în 2009, arată că prin alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au fost favorizate, între altele, primăriile conduse de comuniști, reprezentanți ai partidului care a promovat-o atunci pe Zinaida Greceanîi.

În 2008, bunăoară, președintele Vladimir Voronin și prim-ministrul Zinaida Greceanîi s-au plimbat prin deplasări în afara țării din banii aceluiași Fond de rezervă, care este destinat necesităților neprevăzute, de urgență. În acel an, în Moldova, au avut loc mai multe inundații, dar din Fondul de rezervă practic nu au fost alocați bani.

Curtea de Conturi a menționat repetat în rapoartele sale din 2007-2009 că resursele din Fondul de rezervă sunt cheltuite defectuos. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că, prin hotărâri trecute ilegal la secret de stat, Guvernul a dat grâu din ajutorul umanitar primit de Republica Moldova doar la două întreprinderi: Franzeluţa şi Combinatul de pâine din Bălţi, discriminând alţi agenţi economici şi creând condiţii de concurenţă neloială.

Amenințări cu împușcarea copiilor care vor ieși la protest

Zinaida Greceanîi a intrat în istoria Moldovei ca premierul care a avertizat părinţii, în seara zilei de 7 aprilie 2009, că forţele de ordine vor aplica arma şi asupra copiilor, dacă aceştia vor participa la manifestaţii şi dezordini în masă. „Organizatorii celei mai mari crime planifică să folosească copii și în zilele următoare. Dacă acest lucru va fi admis, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat. Poliția va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituționalității, inclusiv armele”, a fost mesajul lui Greceanîi. Șase ani mai târziu, în aprilie 2015, Greceanîi a declarat în cadrul unei emisiuni TV că a procedat corect atunci când a declarat în 2009 că „vor fi vărsări de sânge”.

Mai multe detalii despre Zinaida Greceanîi citiți aici.

Cornelia Cozonac
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii