Slusari, Ceban și Popșoi, noii vicepreședinți ai Parlamentului

Anticoruptie.md
08/06/2019

În cadrul ședinței din 8 iunie a Parlamentului au fost aleși și vicepreședinții Legislativului. Aceștia sunt deputații din fracțiunea PAS, blocul ACUM, Mihai Popșoi, din fracțiunea Platforma DA, blocul ACUM, Alexandru Slusari, și din fracțiunea PSRM, Ion Ceban. Pentru cei trei au votat în unanimitate 57 de deputați prezenți în sala din fracțiunile PAS și DA și PSRM. În același timp, parlamentarii au decis că cel de-al patrulea vicepreședinte al Legislativului va fi înaintat de opoziție, formată în prezent din Partidul Democrat și Partidul Șor, formațiuni care au boicotat ședința Parlamentului. 

Alexandru Slusari este vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), funcţie pe care o deţine din decembrie 2015. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, între 2013 şi 2015, a fost vicepreşedinte al Partidului Forţa Poporului (predecesor al Platformei Demnitate și Adevăr). La alegerile parlamentare din 2014 a participat cu numărul doi pe listele acestui partid. Este absolvent al Facultăţii de Drept de la USM (1994-2000), şi al Facultăţii de Istorie de la aceeaşi instituţie de învăţământ,  unde a studiat între anii 1991 şi 1996. Între 2010 şi 2017 a fost preşedinte al  Asociației de agricultori UniAgroProtect. Anterior, din martie 2005 până în martie 2010, a fost vicepreşedinte al acestei structuri. UniAgroProtect a fost fondată în 2001 şi reunește circa 1600 producători agricoli.

Alexandru Slusari este unul dintre donatorii partidului din care face parte. În 2016  acesta a donat 5000 de lei. În 2017 suma donaţiilor se ridică la  39.900 lei. În anul 2018, Slusari a contribuit cu 26 mii de lei la formarea bugetului partidului din care face parte.

În declaraţia de pe site-ul CEC pe care a depus-o în calitate de candidat electoral, Slusari a arătat că în 2017 şi 2018 a avut câştiguri salariale în mărime de 148 de mii de lei. În declaraţie mai sunt indicate dividente în valoare de peste 570 de mii de lei de la SRL Rural-Asig, pe care a fondat-o, dar şi un venit de peste 77 de mii din activitatea de întreprinzător de la Întreprinderea Individuală Alexandru Slusari, a cărei fondator şi administrator este. Firma, fondată în 2006, este specializată în întermedieri în asigurări agricole, asistență juridică şi comercializarea producției agricole. Slusari deţine două apartamente. Primul, cu suprafaţa de 113,2 metri pătraţi şi valoarea de 850 de mii de lei, a intrat în posesia candidatului în anul 2012. Cel de-al doilea imobil are suprafaţa de 45,4 metri pătraţi şi valoarea de 121 de mii. În document mai este indicat un automobil – Nisan X-trail, produs în 2005 şi achiziţionat în 2015 contra sumei de 25 de mii de lei. 

Mihai Popșoi este vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, s-a evidențiat ca analist politic la Jamestown Foundation (SUA),  a fost manager de proiect în cadrul Oficiului NATO din R. Moldova și analist politic la Ambasada SUA din R. Moldova.  A studiat la universități din Italia (Milano), Marea Britanie (York), Ungaria (Budapesta) și Universitatea de Stat din Moldova.

Conform declarației sale de avere și interese, depuse la CEC pe data de 26 decembrie 2018, în ultimii doi ani a semnat contracte de prestări servicii în mărime de 179 de mii de lei. Banii au provenit din mai multe surse, cum ar afi Asociația de Politică Externă (APE), Fundațiile Konrad Adenauer și Friedrich Ebert și Institutul pentru Inițiative Strategice. El a mai indicat și un venit total de 345 de mii de lei pentru soția sa. Familia  mai deține un teren intravilan de 12 ari, dobândit în 2006 și cu valoare cadastrală declarată de 135.939 lei. Tot în 2006, a fost achiziționată o casă și anexe pe care le-a demolat. În 2012, acesta a achiziționat un apartament de 65 de metri pătrați, în valoare de 405 mii de lei prin contract de vânzare-cumpărare. A mai cumpărat un apartament de 29,5 metri și în 2016.

Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor, în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”, conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Între anii 2002 și 2004 a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 și a activat în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

În septembrie 2012 a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, PSRM. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Ion Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM și în urma alegerilor din noiembrie 2014, fiind al patrulea în lista condusă de Igor Dodon. A renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015 este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal. Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase. În perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 de metri pătrați şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA Coloana Mecanizată Mobilă.

În declarația de venituri depusă la CEC în campania electorală 2019, Ion Ceban arată că în anii 2017 – 2018 a avut salarii în mărime totală de 111 mii de lei de la Președinție, de la partid și indemnizații de la Consiliul Municipal Chișinău. Soția sa, pe lângă veniturile de la locul de muncă în mărime de 95 de mii de lei, a obținut un venit de 40 de mii de lei din dobânda mai multor depozite bancare. 108 mii de lei familia Ceban a încasat din vânzarea unui lot de pământ și a unui automobil, iar din indemnizațiile pentru îngrijirea copilului, alte 71 de mii. La proprietăți declară apartamentul de 230 de metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei, indicat și în declarațiile precedente, și mașina de model Skoda Kodiaq, cumpărată în anul 2017. Socialistul și soția sa sunt titularii a opt conturi bancare, dintre care unul – în euro, altul – în dolari și restul – în lei. Pe ele soții dețin în total 185 de mii de lei și 213 dolari.

Anticoruptie.md
08/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii