„Situația dificilă va fi depășită”. Moldovagaz s-a adresat consumatorilor

Ilie Gulca
22/10/2021
SA Moldovagaz. Foto: jurnal.md

SA Moldovagaz susține că pe moment continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor în pofida faptului că sistemul de transport gaze naturale al Republicii Moldova funcționează la parametrii de presiune apropiate de cele critice.

„SA Moldovagaz consideră necesar să fie reamintit că în istoria Republicii Moldova au existat perioade în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută decât în prezent. Cu toate acestea, atunci s-a făcut față situației, la fel va fi și acum”, se menționează într-un comunicat al întreprinderii.

Societatea își asigură consumatorii că „situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită”.

Reprezentanții companiei susțin că întreprinderile din grupul Moldovagaz, inclusiv operatorul sistemului de transport gaze, vor lucra în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Pe perioada Stării de Urgență vor acționa în concordanță cu situația și deciziile Comisiei pentru Situații de Urgență.”

Moldovagaz a contractat pentru octombrie curent de la gigantul rusesc, Gazprom, 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie 67% din cele 80 de milioane de metri cubi necesare pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

În consecință, începând cu 1 octombrie, consumul zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom.

Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, ceea ce este soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor SRL Moldovatransgaz.

Ilie Gulca
22/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii