SIS, preocupat de securizarea Aeroportului Chișinău. Ce măsuri ar putea fi luate

Mădălin Necșuțu
18/08/2022

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a declarat la postul „Vocea Basarabiei” că serviciul și-ar putea deschide un birou în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, în contextul securizării acestui obiectiv strategic care este tot mai des ținta alertelor false cu bombă din ultima vreme.

„Acum, având în vedere și alertele acestea false pe care le avem, colegii mei de la Centrul Antiterorist și cu IGPF-ul lucrează intens acolo la aeroport. Poate o să creăm și un birou al Centrului Antiterorist acolo pe loc, ca să fim prezenți și să asigurăm securizarea întregului aeroport. Pe moment, paza aeroportului nu este asigurată de către SIS sau de alte instituții de stat, este paza privată a aeroportului. Deci, nu neapărat contează că e o țară sau este un grup. Atâta timp cât în situația în care suntem noi acum, cu un război nu departe de frontieră, controlul statului asupra unor obiective strategice este foarte important”, a declarat directorul SIS în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”.

El a explicat că alertele cu bombă se fac de multe ori prin e-mail și de către persoane din afara statului pentru a testa reacția autorităților și pentru a le ține ocupate cu verificarea acestor informații.

„Acum trebuie să înțelegem că alertele venite pe e-mail sunt foarte greu de identificat, pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, de ascundere a locației. Și atunci mergem pas cu pas, din locație în locație, contactăm colegi din alte țări pentru a colecta date și să vedem unde totuși e punctul final. Sunt unele date, toate au fost comunicate procurorului de caz care coordonează activitatea de investigație, multe detalii nu le putem spune, pentru că este o investigație penală, sunt luate anumite măsuri speciale”, a mai spus el.

Protejarea parcursului european

În ceea ce privește una dintre misiunile principale ale instituției, în special după decizia Consiliul European din 23 iunie, este de a asigura parcursul european al Republicii Moldova prin instrumentele și atribuțiile pe care instituția le deține.

„Noi avem un proiect de țară - integrarea europeană - care a făcut un salt foarte mare anul acesta și aici vin un șir de procese care trebuie să se întâmple. SIS-ul trebuie să se focuseze pentru a identifica și contracara anumite tentative de blocare a parcursului european. Trebuie să fim atenți să nu existe anumite tentative de a interveni, de a bloca, de a sabota acest proces”, a declarat Musteață.

El a mai spus că, în măsura în care este posibil, serviciul se va transparentiza și va pune accent mai mult pe comunicarea publică și spre deschidere pentru a câștiga încrederea cetățenilor.

Mădălin Necșuțu
18/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii