Sergiu Litvinenco, despre acuzațiile lui Corneliu Furculiță: „Dodon este cel care a promovat posibilitatea străinilor să cumpere pământuri”

Ilie Gulca
19/08/2020

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că președintele Igor Dodon a fost cel care a promovat inițiativa de a oferi străinilor posibilitate să cumpere pământuri în Republica Moldova, atunci când a promulgat Legea privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova prin investiții. Reacția deputatului Sergiu Litvinenco vine ca răspuns la acuzațiile lansate în spațiul public de deputatul socialist Corneliu Furculiță, precum că lidera PAS, Maia Sandu, ar planifica să distrugă micii fermieri prin legiferarea vânzării pământului pentru străini.

„Din 2018 până în prezent, Dodon a semnat multiple decrete de acordare a cetățeniei moldovenești străinilor. Ultimul asemenea decret a fost semnat chiar pe 3 august 2020 și prevede acordarea cetățeniei Republicii Moldova pentru 11 persoane străine. Toate aceste 11 persoane au liber la cumpărarea pământului”, a precizat parlamentarul într-o postare pe Facebook.

La 3 august curent, președintele Igor Dodon a semnat un decret de acordare a cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor. În total, 11 persoane au devenit cetățeni ai Republicii Moldova. Documentul a fost publicat pe 7 august în Monitorul Oficial. Numele beneficiarilor este ținut în secret.

Pe 18 iunie curent, Parlamentul a abrogat, în cea de-a doua lectură, Legea cu privire la acordarea cetățeniei prin investiție. Legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2020, odată cu expirarea termenului moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova.

Deputatul socialist Corneliu Furculiță a declarat luni în cadrul unei conferințe că lidera PAS, Maia Sandu, ar planifica să distrugă micii fermieri prin legiferarea vânzării pământului pentru străini.

De fapt, Guvernul Sandu a instituit, la 31 iulie 2019, moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiţie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august.

În decembrie 2019, Guvernul Chicu a prelungit cu încă două luni moratoriul asupra acordării cetățeniei prin investiții, începând cu 20 decembrie 2019. Ulterior, deputații au votat în cea de-a doua lectură instituirea moratoriului până la 1 septembrie 2020.

Ilie Gulca
19/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii