Șeful diplomației americane despre intențiile Kremlinului în Ucraina: „Bilanțul uman al agresiunii Rusiei ar fi cu mult mai mare decât tot ce am văzut până în prezent”

Mădălin Necșuțu
21/01/2022

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a declarat vineri că Rusia pozează în aceste zile în stat agresor asupra Ucrainei, în timp ce încearcă să-și justifice pregătirile pentru o agresiune militară asupra acestei țări, după anterior i-a anexat teritorii.

„Campania de destabilizare a Ucrainei a fost necruțătoare. Iar acum Rusia e gata să meargă și mai departe. Bilanțul uman al agresiunii reînnoite din partea Rusiei ar fi cu mult mai mare decât tot ce am văzut până în prezent. Rusia își justifică acțiunile susținând că Ucraina reprezintă cumva o amenințare la adresa securității sale. Aceasta întoarce realitatea pe dos. Ale cui forțe armate le înconjoară pe ale cui? Care țară a revendicat prin forță teritoriul alteia? Care armată este de multe ori mai mare decât cealaltă? Ce țară are arme nucleare? Ucraina nu este agresorul aici; Ucraina doar încearcă să supraviețuiască. Nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia instigă la provocări sau incidente și apoi încearcă să le folosească pentru a justifica intervenția militară, sperând că, până își va da omenirea seama de șiretlic, va fi prea târziu”, a declarat Blinken.

Cu puțin timp înaintea reuniunii de vineri dintre șefii diplomațiilor americane și ruse Anthony Blinken și Serghei Lavrov, Ministerul rus de Externe a transmis explicit că vrea ca NATO să plece din România și Bulgaria, punând sub semnul întrebării orice așteptare legată de detensionarea situației prin discuții diplomatice, De altfel,negocierile precedente din aceste zile s-au soldat cu un eșec.

Pe 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a lansat un proiect de acord privind garanțiile de securitate între Rusia și Statele Unite și un proiect de acord privind asigurarea securității Rusiei și a statelor membre NATO.

Documentul conținea o serie de condiții, considerate ultimative și de neacceptat de către Occident sub argumentul că acestea țin de sferele de influență din timpul Războiului Rece și sunt anacronice.

În replică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a respins vineri orice pretenție a Rusiei, calificând drept „anacronic” discursul Moscovei. De altfel, așa-zisele garanții de securitate cerute de Moscova de la debutul crizei au fost respinse de SUA și NATO ca „inacceptabile”.

„Este treaba NATO unde și în ce configurație ne așezăm prezența militară în țările membre. Nu este problema Federației Ruse. (...) Este anacronic și o întoarcere în istorie ideea că poți să ameninți un stat independent și suveran”, a declarat Geoană, la postul de televiziune Digi24.

De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a convocat pentru miercurea viitoare, 26 ianuarie, Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe fondul înrăutățirii situației de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO, în contextul în care Rusia continuă să aduce trupe și echipament militar la granițele Ucrainei.

Mădălin Necșuțu
21/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii