Şeful Autorității Aeronautice Civile, vizat recent într-o anchetă a portalului Anticoruptie.md, şi-a dat demisia la solicitarea premierului Pavel Filip

Anticoruptie.md
15/06/2016
Mircea Maleca. Foto: girodivite.it

Mircea Maleca, directorul Autorităţii Aeronautice Civile, şi-a dat demisia la solicitarea premierului. Pavel Filip a invocat existenţa unui conflict de interese. Jurnaliştii portalului Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice au arătat recent că Mircea Maleca este adevăratul partener de afaceri al familiei ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, în cadrul noii companii aeriene Fly One, deşi şeful Autorităţii Aeronautice Civile nu recunoaşte acest fapt. 

"Trebuie să recunosc că eu am solicitat demisia din funcţie a domnului Mircea Maleca. Pornind de la faptul că au existat şi există mai multe suspiciuni legate de un posibil conflict de interese", a declarat premierul Pavel Filip.

Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că Mircea Maleca ar fi adevăratul partener de afaceri al familiei ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, în cadrul noii companii aeriene Fly One, oficialul ascunzându-se în spatele fostului său socru de la Leova, fapt negat de şeful Autorităţii Aeronautice Civile. Legătura dintre cei doi este confirmată într-o scrisoare care ar fi fost semnată de Mihai Balan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md. Deşi nu i-au confirmat autenticitatea, şefii de la SIS susţin într-un răspuns oficial că administrația Autorității Aeronautice Civile exercită abuz de putere prin promovarea intereselor private în aviaţia civilă, ceea ce ar contraveni intereselor statului.

De cealaltă parte, în cadrul evenimentului oficial de lansare a companiei aeriene Fly One SRL, directorul general a negat că s-ar urmări subminarea potenţialului Întreprinderii de Stat Air Moldova. "Nu s-au făcut influenţe de niciun fel", puncta Nicu Berla la sfârșitul lunii mai. 

Noua companie aeriană Fly One operează zboruri din luna mai 2016, transportând călători spre mai multe oraşe europene. Firma, înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, este noul director executiv. Ministrul a confirmat că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. "Exact ca şi oricare cetăţean al acestei ţări, şi eu mă confrunt cu probleme", susţinea funcţionarul cu un venit lunar din activitatea ministerială de circa 16.000 de lei. 

Mircea Maleca a fost şef al companiei Air Moldova în perioada iulie 2013 - august 2015, anterior ocupând postul de director financiar în cadrul acestei instituţii. În luna august anul trecut el şi-a dat demisia din funcţie, invocând motive personale. Mircea Maleca şi Vladimir Cebotari au fost colegi la Î.S. Air Moldova, unde în perioada 2006 - 2011 actualul ministru a exercitat funcția de director al Departamentului juridic. Cebotari a fost şi şef al Autorităţii Aeronautice Civile din decembrie 2011 până în iunie 2013.

Anticoruptie.md
15/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii