Se propune plafonarea dobânzii la Prima Casă: Nu va putea crește cu mai mult de șase puncte într-un an

Ion Chișlea
06/07/2022

Autoritățile propun limitarea majorării ratei dobânzii la creditele ipotecare în cadrul programului Prima Casă astfel încât aceasta să nu poată fi majorată cu mai mult de patru puncte procentuale în jumătate de an și cu șase puncte procentuale într-un an. Soluția vine după ce rata dobânzilor la credite, inclusiv la cele imobiliare a crescut simțitor, iar unii beneficiari ai programului spun că nu vor putea plăti ratele.

Ministerul Economiei a plasat spre consultare publică un proiect de modificare a legislației referitoare la implementarea programului de stat Prima Casă, „în scopul atenuării șocurilor de majorare a dobânzilor și susținerea beneficiarilor activi ai programului”.

Proiectul este propus după ce o parte din beneficiarii programului au fost anunțați că ratele dobânzilor au crescut cu 5,35 puncte procentuale, iar mulți au declarat că nu vor putea face față majorării.

Formula prin care se calculează costul creditelor acordate în cadrul programului trebuie să conțină rata de referință, comisionul de garantare  și marja băncii.

Rata de referință este publicată de Banca Națională a Moldovei și se calculează în funcție de rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională cu termenul de la 6 la 12 luni. În luna mai aceasta a fost de 9,47%.

Comisionul de garantare este stabilit de Ministerul Finanțelor care îl revizuiește odată la doi ani și se calculează din soldul garanției. Comisionul de garantare constituie 0,5% din valoarea garanției sau 0,25% din valoarea creditului.

Marja băncii este surplusul maxim pe care îl poate adăuga banca la rata creditului și este precizat anual de Guvern. La lansarea Programului, marja a fost stabilită la nivelul de 3%.

Ținând cont de aceste trei componente, rata maximă a dobânzii anuale a creditelor noi acordate aplicată de către bănci constituie pe moment 12,72%.

De la lansarea programului Prima Casă în 2018, prin intermediul lui au fost procurate 8.030 de locuințe. Valoarea totală a creditelor acordate de către bănci pentru beneficiarii programului este de 4,39 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie 2,12 miliarde de lei.

Vârsta medie a beneficiarilor programului este de 31,5 ani. 

Ion Chișlea
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii