Schimb de gardă la Procuratura Generală. Cine va prelua atribuțiile de Procuror General interimar

Anticoruptie.md
05/10/2022
Sursa: procuratura.md

Mandatul actualului procuror general interimar, Dumitru Robu, expiră în data de 6 octombrie. Conform procedurilor legale, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desemneze un nou procuror general interimar. Până atunci, atribuțiile procurorului general vor fi îndeplinite de către adjunctul responsabil pe domeniul urmăririi penale, Eduard Bulat.

Înainte de a fi numit adjunct al procurorului General, Eduard Bulat  a deținut funcția de procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale. El activează în organele procuraturii din 1994.

În august 2016, Bulat a fost numit în funcția de procuror-șef interimar în Secția combaterea traficului de ființe umane în cadrul Procuraturii Generale. În 2013–2016, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost subalternul lui Bulat.

În luna ianuarie current a fost numit membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) după ce fostului șef al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, i-a fost suspendată funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu.

Numele lui Bulat apare în lista procurorilor care dețin una sau mai multe locuinţe, dar au fost incluşi în lista beneficiarilor de apartamente la preţ preferenţial.

Experți Transparency International Moldova sunt de părere că durata lungă de interimat la funcția de procuror general tergiversează procesul de combatere a corupției. 

„Un conducător interimar nu are suficiente pârghii să ia decizii ferme, să-și facă strategii de lucru de lungă durată. Această persoană parcă ar fi ținută sub un capac, nici nu i se permite să lucreze plenipotențial, să-și asume responsabilitatea, în cazul în care gresește să poarte răspundere, dar și să fie apreciată pentru merite”, a declarat recent, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, experta anticorupție de la Transparency International Moldova, Mariana Calughin.  

Anticoruptie.md
05/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii