Scandalul Nord Stream: Cum comentează liderii occidentali exploziile de la cele două conducte care alimentează Europa cu gaz rusesc

Anticorupţie.md
28/09/2022
forsvaret.dk

Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj, însă nu a acuzat direct Rusia. Liderii occidentali au spus că scurgerile de la două conducte de gaz rusești sunt probabil rezultatul unui sabotaj și au promis că vor lua măsuri drastice pe măsură ce investigațiile continuă.Anterior, în cazul scurgerilor de gaze, Ucraina a acuzat Rusia de comiterea unui "atac terorist"

Şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri scurgerile din gazoductele Nord Steam unor acte de sabotaj și a spus că a discutat despre protecția infrastructurii critice în țările NATO cu ministrul danez al Apărării.
Întreruperea intenționată ar duce la "cel mai puternic răspuns posibil", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus că scurgerile de gaze au fost „probabil deliberate”, dar „nu un atac asupra Suediei”.

Cu toate acestea, ea a spus că forțele de apărare suedeze sunt pregătite să se adapteze situației. La rândul său, ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist a spus că unitățile marine vor fi disponibile „dacă se consideră necesar”.

Premierul danez, Mette Frederiksen, consideră că scurgerile sunt „acte deliberate”, iar ministrul danez al Energiei, Dan Jannik Jørgensen, a spus că ar fi putut fi cauzate de „explozii”.

Ministrul norvegian al petrolului și energiei, Terje Aasland, a declarat că informațiile de până acum „indică acte de sabotaj”.

„Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al blocului, promițând că va intensifica eforturile pentru a asigura securitatea energetică.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit și cu omologul său danez despre „sabotajul aparent”, spunând că SUA susțin eforturile de anchetă. Autoritățile de securitate germane, daneze și scandinave investighează în prezent scurgerile și încearcă să le determine cauza, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habek, adăugând că Europa este capabilă să își protejeze infrastructura critică.

Autoritățile din Occident țin navele departe de zonă, invocând riscul de a aprinde gazul scurs deasupra apei și în aer, dar spun că există puține alte riscuri de siguranță, deoarece scurgerea va afecta doar mediul în care sunt situate penele de gaz.

Amintim că, la 31 august 2022, Gazprom a suspendat livrările de gaz către Europa prin Nord Stream. Gazprom a declarat că s-au găsit scurgeri de ulei pe părți ale compresorului conductei și că echipamentul a trebuit să fie oprit până când scurgerea a fost reparată. Compania Siemens Energy, care întreține în mod obișnuit turbinele Nord Stream 1, a spus că o astfel de scurgere de ulei nu ar trebui să închidă conducta. "Asemenea scurgeri de obicei nu afectează funcționarea turbinei și pot fi reparate la fața locului. Aceasta este o procedură comună ca parte a lucrărilor de reparație", a spus Siemens Energy.

În seara zilei de 2 septembrie, compania rusă de gaze Gazprom a anunțat oprirea completă a transportului de gaze prin conducta Nord Stream pe o perioadă nedeterminată.

Pe 26 septembrie 2022, operatorul Nord Stream a anunțat că debitul în ambele șiruri ale gazoductului Nord Stream a scăzut la zero din cauza unei scăderi puternice a presiunii. Noaptea, presiunea a scăzut și în conducta Nord Stream 2, care trece de-a lungul Nord Stream.

Compania operator Nord Stream 2 AG a declarat într-un comunicat că o gaură în conductă a fost cauza problemei. Incidentul a avut loc în zona economică exclusivă daneză de la sud-est de insula Bornholm.

Pe 27 septembrie au apărut informații că exploziile au avut loc în zona Nord Stream.

Anticorupţie.md
28/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii