Scandalul de la Autosalubritate // Un consătean de-al președintelui Dodon, numit director interimar al întreprinderii. Ce declară directorul suspendat

Julieta Savițchi
17/08/2020
Dumitru Vulpe. Foto: Facebook.com

Dumitru Vulpe, originar din Sadova, Călărași, localitatea de baștină a lui Igor Dodon, a fost numit director interimar al Regiei Autosalubritate din Chișinău. Eugen Axentiev, directorul suspendat de către primarul Capitalei Ion Ceban, susține că este vorba de preluarea controlului asupra întreprinderii de către socialiști, în timp ce Dumitru Vulpe declară că nu este membru al PSRM și nu face parte din anturajul șefului statului.

Dumitru Vulpe a deținut până nu demult funcția de director pentru marketing la Regia Autosalubritate, fiind numit în funcție în martie 2020. Concomitent, el deține funcția de administrator al întreprinderii Pojservice SRL, firma care îi aparține și este specializată în fabricarea peleților din deșeuri vegetale. Vulpe respinge acuzațiile de apartenență la PSRM și spune că nu a fost altcineva care să asigure interimatul.

„Nu pot să mă dezic de baștina mea pentru că acolo s-a născut și președintele. Dar nu are asta nicio legătură cu numirea mea la Autosalubritate. Nu sunt membru al PSRM și nici al altui partid. Nu am ocupat biroul lui Axentiev, am intrat acolo doar ca să iau ștampila. Am fost numit director interimar pentru că am rămas singurul dintre adjuncți. Unul a demisionat, iar altul este internat cu Covid. Acum mă interesează doar să îmi îndeplinesc cât mai bine atribuțiile. Toate acuzațiile sunt niște insinuări”, ne-a declarat Dumitru Vulpe.

De partea cealaltă, Eugen Axentiev este internat în spital după ce a suportat un atac de cord. Bărbatul ne-a declarat la telefon că este vorba de un atac raider organizat de către PSRM pentru a prelua controlul asupra Regiei.

„L-am angajat pe Vulpe la indicația consilierei Eugenia Ceban, mama primarului. A zis că este decizia primarului. Acest Vulpe a adus bodyguarzi și nu mi-a permis să intru pe teritoriul întreprinderii. Nici măcar să ajung în birou ca să-mi iau lucrurile personale. Motivul pentru care se dorește un director loial PSRM sunt cele 9,6 milioane de euro acordate de Banca Mondială pentru modernizarea întreprinderii. În rest, toate acuzațiile aduse de primarul Ion Ceban sunt aberații.” 

„În 2018, eu am preluat întreprinderea cu datorii de milioane, iar acum întreprinderea este profitabilă. Despre ce fel de fraude poate fi vorba? M-au acuzat că nu am gestionat corect incendiul de la gunoiștea din Țânțăreni. Dar eu am fost la fața locului la ora 10 dimineața, am sunat pompierii. Am insistat mult să vină, numai că abia la ora 16 a venit o autospecială”, ne-a declarat Axentiev.

Consiliera liberală, Veronica Herța, consideră că în scandalul de la Regia Autosalubritate ar exista interesul rusesc. „Ceaika vrea să intre pe ușa din spate a Primăriei Chișinău. Întreprinderea de Stat Ecotehprom din Moscova, care a donat Primăriei Chișinău cinci autospeciale pentru deszăpezire, are un alt domeniu de activitate, și anume gestiunea deșeurilor. Compania Ecotehprom este o întreprindere de buzunar a oligarhului rus Igor Ceaika, apropiat lui Dodon, pe care a preluat-o în 2018 prin scheme dubioase. Aceștia doi au planuri mari pentru a intra și pe piața de gestionare a deșeurilor din Republicii Moldova”, ne-a spus Herța.

Surse din cadrul fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău afirmă că înlăturarea lui Axentiev de la conducerea Regiei Autosalubritate Chișinău ar fi motivată de implementarea de către acesta a unor scheme de fraudare a întreprinderii.

Eugeni Axentiev a fost suspendat din funcție pe 7 august, după ce pe numele său a fost pornită o anchetă de serviciu în baza unei dispoziții emise de Ion Ceban.

Julieta Savițchi
17/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii