S-au retras din Lisiceansk, dar s-au apropiat de Herson. Armata ucraineană, la un kilometru de oraş

Julieta Saviţchi
04/07/2022
Foto: Reţele de socializare

Armata ucraineană a ajuns la un kilometru de Hersonul ocupat de ruşi, însă nu se ştie când va începe ofensiva de eliberare a oraşului, scrie publicaţia The Economist, cu referinţă la surse din serviciile speciale ale Ucrainei. Motivul care îi face pe ucraineni să ezite ar fi, pe de o parte, insuficienţa de armament greu modern şi, pe de altă parte, de necesitatea concentrării forţelor pe frontul de est.

„Nu putem să vorbim acum despre o contraofensivă în adevăratul sens al cuvântului la Herson, deoarece principalul obiectiv al armatei ucrainene este încă concentrat pe încercarea de a opri avansarea ruşilor la est. Oricum, forţele armate ale Ucrainei s-au apropiat la distanța unei împuşcături de lunetist de suburbiile Hersonului. Bătălia pentru orașul ocupat de ruși va fi extrem de grea, pentru că niciuna dintre părți nu va renunța”, a declarat un ofițer de informații militare din Ucraina pentru „The Economist”.

Militarul ucrainean a mai declarat jurnaliştilor britanici că următoarea săptămână sau două vor fi „şi mai interesante”. Luptele se intensifică pe măsură ce Ucraina se pregătește să contraatace dinspre vest, lângă Nikolaev, și din nord, în special din Zelenodolsk. Cu toate acestea, potrivit autorilor publicației, „ceea ce se întâmplă acum nu pare încă o contraofensivă cu drepturi depline”.

Se observă că armata ucraineană se concentrează în continuare pe încercarea de a opri înaintarea constantă a trupelor rusești în est, unde Lisiceansk a fost pierdut cu o zi înainte.

Presa din ţara vecină a relatat, cu referinţă la statul-major al armatei, că în ultimele zile militarii ucraineni au reuşit să distrugă câteva baze militare şi depozite cu muniţii de pe teritoriile din sudul Ucrainei, ocupate de ruşi.

În acelaşi timp, armata rusă continuă să bombardeze la greu teritoriile din regiunile Herson şi Nikolaev pe care nu au reuşit să le controleze.

Julieta Saviţchi
04/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii