S-au mutat în spațiul virtual, dar au avut ghinion. Număr record de jocuri de noroc, depistate de autorități

Viorica Mija
04/07/2022

Peste 1000 de platforme de jocuri de noroc neautorizate au fost identificate în spațiul virtual. Despre aceasta anunță Agenția Servicii Publice (ASP), una dintre atribuțiile căreia este anume de a identifica paginile prin intermediul cărora sunt accesate jocurile de noroc neautorizate în modul stabilit de legislație în vigoare.

Momentan, lista paginilor neautorizate se ridică la 1072. Este vorba despre pagini web/platforme/aplicaţii prin intermediul cărora erau accesate jocurile de noroc.

Agenția Servicii Publice a identificat și în reţeaua socială Instagram o  platformă neautorizată de prestare a serviciilor în domeniul jocurilor de noroc – @1win.moldova. Aceasta avea indicată drept adresă de activitate str. Puşkin, 47 (mun. Chișinău). De fapt, la această locație funcționează una dintre subdiviziunile teritoriale ale ASP –  Centrul multifuncţional nr. 2.

Agenția Servicii Publice informează că în subdiviziunile teritoriale ale ASP nu există platforme de înregistrare a participanţilor pentru depunerea mijloacelor financiare pentru pariuri la competiţiile sportive.

Amintim că, în luna decembrie 2021 au fost aprobate reglementări noi care interzic publicitatea jocurilor de noroc. Potrivit unuia dintre autorii inițiativei, deputatul PAS Dumitru Alaiba, zilnic, în Republica Moldova se vând peste 1,3 milioane de bilete de loterie, iar pentru a-și momi victimele organizatorii jocurilor de noroc desfășurau campanii agresive de marketing și publicitate.

Astfel, în anul 2017 venitul anual din vânzarea biletelor a constituit 3,4 milioane, în 2020 a crescut până la 613 milioane de lei, iar în primele opt luni ale anului 2021– până la 2,6 miliarde de lei.

În 2019 au fost eliminate facilitățile fiscale pentru jocurile de noroc, organizatorii cărora mulți ani la rând erau scutiți de toate taxele.

Anticoruptie.md a deconspirat mai multe scheme prin aplicarea cărora organizatorii jocurilor de noroc se eschivau de la plata taxelor de import, impozitului pe venit, TVA și taxelor locale.

Lista platformelor neautorizate depistate de ASP, aici

 

 

Viorica Mija
04/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii