„Rusia nu uită discursul Maiei Sandu la Platforma Crimeea”. Ce i-a spus speakerul Consiliului Federației din Rusia lui Igor Grosu

Ilie Gulca
21/10/2021
Președinta Consiliului Federației al Federației Ruse, Valentina Matvienko

Președinta Consiliului Federației al Federației Ruse, Valentina Matvienko, și-a exprimat îngrijorarea față de „pașii neprietenești” ai noii guvernări a Republicii Moldova. Această declarație a oficialului rus a fost făcută în contextul invitației președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la un dialog între Chișinău și Kremlin.

Valentina Matvienko a evocat discursul rostit de președintele Maia Sandu la Platforma „Crimeea”, relevând caracterul antirusesc al acestei acțiuni, potrivit TASS.

Mai mult, oficialul rus și-a mai exprimat îngrijorarea față de situația limbii ruse din Republica Moldova, după ce a fost lipsită de statutul de limbă de comunicarea interetnică, precum și față de presiunea asupra posturilor de televiziune rusești.

Toate aceste declarații ale Valentinei Matvienko au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, lider al formațiunii PAS, la Conferința Europeană a președinților de parlamente organizată la Atena.

Igor Grosu a exprimat interesul noii guvernări de la Chișinău de a stabili un dialog cu Moscova.

„După alegeri, este necesar să reluăm sau, să spunem, să actualizăm relațiile dintre cele două state. Este foarte important. […] Exprim disponibilitatea și deschiderea pentru reluarea contactelor directe”, a spus Grosu.

„Interesele noastre, ale fracțiunii pe care o reprezint, sunt să reluăm relațiile reciproce cu colegii noștri, cu Dvs. Voi fi foarte deschis, până în prezent, între noi au fost intermediari, să spunem, și asta a lăsat amprenta asupra informației despre ce se întâmplă în Moldova. Noi am tras concluziile”, a detaliat el.

După spusele lui Matvienko, Moscova contează pe faptul că noua guvernare de la Chișinău va putea păstra balanța între aspirațiile sale europene și relațiile tradiționale la Est, cu condiția ca Republica Moldova să păstreze statutul de neutralitate. Aceasta, în opinia ei, va fi o bază bună pentru colaborare.

Ilie Gulca
21/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii