Rusia, izolată de europeni. Acord istoric la nivelul UE: sancțiuni mai dure și ruperea relațiilor în zeci de domenii

Anticoruptie.md
05/10/2022
Sursa: Profimedia Images

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, miercuri, un acord politic pentru al optulea pachet de sancțiuni la adresa Federației Ruse, după ce Vladimir Putin a promulgat legile privind anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene. Totul, pe fundalul unor discuții că Putin ar putea anunța modificarea statutului „operațiunii militare speciale” în stare de război.

„Ambasadorii au ajuns la un consens  cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns hotărât al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către Putin”, au scris reprezentanți ai preşedinţiei cehe prin rotaţie a Consiliului UE.

Conform primelor informații, pachetul de sancțiuni prevede interzicerea transportului naval al țițeiului rusesc de către țări terțe, extinderea interdicției de import al mărfurilor, interzicerea furnizării serviciilor IT, de inginerie și juridice entităților ruse etc.

Și o delegație a R.Moldova, în frunte cu președintele Maia Sandu, se află în Cehia, unde participă la discuțiile liderilor europeni privind formarea Comunității Politice Europeane. Comunitatea Politică Europeană (CPE) este o inițiativă a Președintelui francez, Emmanuel Macron și reprezintă o platformă de dialog politic și cooperare dintre țările UE și cele din afara spațiului comunitar. Summit-ul inaugural al CPE este găzduit de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene, iar la eveniment sunt prezenți 44 de șefi de state și de guverne – liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene, dar și ai altor 17 state. Președinta Maia Sandu va avea mai multe întrevederi bilaterale și se va întâlni cu reprezentanții comunității moldovenești din Cehia.

Anticoruptie.md
05/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii