Rusia interzice fructele și legumele moldovenești. Excepție de la regulă fac cele din Transnistria

Mădălin Necșuțu
09/08/2022

Rusia a anunțat că va bloca din nou produsele vegetale din Republica Moldova pentru a mai fi importante pe teritoriul său, sub pretextul că ar avea dăunători și diverse boli.

Agenția de stat rusă fitosanitară Rosselhoznadzor și-a motivat decizia care ar urma să intre în vigoare din 15 august prin faptul că aceste produse din Republica Moldova „încălcă repetat standardele de calitate”. Restricțiile vor fi aplicate pe majoritatea raioanelor Republicii Moldova, cu excepția celor din stânga Nistrului.

„Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale carantinabile pe teritoriul Federației Ruse începând cu 15 august 2022. Motivul interdicției a fost depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia, despre care partea moldovenească a fost anterior informată în mod repetat de către serviciu”, a declarat directorea Rosselhoznadzor, Iulia Melano, citată de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Potrivit Rosselkhoznadzor, în perioada 2021 și 2022 în produsele vegetale primite din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de cazuri de detectare a unor neregulile de calitate ce impus carantinarea loturilor de produse prin prezența unor dăunători sau molime.

Moldova a exportat în acest an în Rusia 168.000.000 de tone de produse vegetale, cel mai mare volum fiind reprezentat de mere, prune, struguri și cireșe.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova și reorientat și mai mult exporturile spre Uniunea Europeană, acolo unde cotele la o serie de fructe și legume a fost mărită tocmai pentru a ajutat fermierii moldoveni să-și poată exporta bunurile în UE.

Mădălin Necșuțu
09/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii