România cere accelerarea pregătirilor pentru sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la acțiunile Moscovei de la granițele Ucrainei și a cererilor Kremlinului de retragere a NATO din România și Bulgaria

Mădălin Necşuţu
24/01/2022

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a declarat luni înaintea Consiliului UE Afaceri Externe că le va cere miniștrilor de externe din UE nevoia ca uniunea „să accelereze pregătirea sancțiunilor” la adresa Federației Ruse.

„Acesta e cel mai puternic instrument pe care UE îl poate utiliza pentru a descuraja noi agresiuni ale Federației Ruse”, a declarat Aurescu la Bruxelles înaintea ședinței Consiliului Afaceri Externe. ”De aceea cred că trebuie să accelerăm pregătirea sancțiunilor, și sper că în concluziile de azi ale Consiliului va fi accentuată această chestiune”, a declarat ministrul român  al Afacerilor Externe.

Consiliul UE a adoptat luni concluzii în care arată că a „accelerat” pregătirea eventualelor sancțiuni. „Securitatea europeană este indivizibilă. Orice contestare a ordinii europene de securitate afectează securitatea a UE și a statelor sale membre”, se arată în concluziile Consiliului.

De asemenea, Consiliul condamnă acțiunile agresive și amenințările continue ale Rusiei împotriva Ucrainei și solicită Rusiei să detensioneze, să respecte dreptul internațional și să se implice în mod constructiv dialog prin mecanismele internaţionale stabilite.„Uniunea Europeană rămâne angajată în favoarea unei Europe unite, pe termen lung și strategice abordare a relațiilor UE-Rusia bazată pe cele cinci principii directoare”, conchide documentul.

Concluziile Consiliului UE vine pe fondul celor mai recente cereri ale Rusiei ca NATO să se retragă din estul Europei din România și Bulgaria, ambele state membre ale Alianței din 2004 și importanți alianți ai NATO la Marea Neagră în flancul estic.

Mădălin Necşuţu
24/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii