Rezoluție APCE privind deraiajele în justiția din Republica Moldova: „Guvernele de la Chișinău au subminat în mod grav independența sistemului judiciar”

Cornelia Cozonac
26/01/2021
captura web

„De-a lungul timpului, guvernele Republicii Moldova au subminat în mod grav independența sistemului judiciar. Instanțele influențate în mod nejustificat de Vlad Plahotniuc au invalidat alegerile democratice primare din Chișinău, după victoria candidatului opoziției Andrei Năstase. Acest lucru a stârnit proteste și critici subminând încrederea Uniunii Europene în intenția țării de a se integra și a creat un precedent periculos. Cazul Domnicăi Manole, care a pronunțat hotărâri incomode pentru autorități, este un exemplu izbitor de hărțuire politică a unui judecător”, se arată între altele într-o Rezoluție aprobată marți de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ce se referă la Republica Moldova și Polonia, citată de Radio Europa Liberă.  

APCE a salutat voința politică a guvernului Maia Sandu de a acorda prioritate reformei sistemului de justiție ca și consultările la nivel înalt dintre autorități și reprezentanții Consiliului Europei.

Subminarea independenței sistemului judiciar și manipularea hotărârilor sale pentru obținerea unor câștiguri politice reprezintă uzurparea justiției de către puterile legislativă și executivă, se mai arată în rezoluție. Adunarea parlamentară îndeamnă guvernul Republicii Moldova să restabilească independența sistemului judiciar și ordinea constituțională în conformitate cu normele și oblogațiile sale europene și internaționale.

Adunarea reiterează faptul că respectarea statului de drept este una dintre valorile esențiale ale Consiliului Europei, este strâns legată de democrație și respectarea drepturilor omului și poate fi realizată doar într-un mediu propice. Corupția și conflictele de interese sunt întotdeauna dăunătoare realizării sale depline.

APCE este preocupată de apropierea unei părți a sistemului judiciar de autoritățile politice, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea eforturilor de combatere a abuzului de putere și a corupției. Adunarea solicită autorităților Republicii Moldova să continue reforma sistemului judiciar, a Consiliului Superior al Magistraturii și a Parchetului în conformitate cu recomandările organelor Consiliului Europei și, în special, să finalizeze adoptarea modificărilor articolului 122 din Constituție.

De asemenea, APCE solicită Chișinăului să ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare a noii strategii de reformă a sistemului judiciar, ținând seama de evaluarea experților Consiliului Europei; în acest scop, autoritățile moldovenești ar trebui să acorde prioritate problemei evaluării judecătorilor și procurorilor și să utilizeze pe deplin procedurile deja disponibile pentru asiguraa integrității sistemului judiciar. Autoritățillor din Republica Moldova li se mai solicită să își intensifice semnificativ eforturile de combatere a corupției în rândul judecătorilor și procurorilor și, în acest scop, să aplice recomandările GRECO, să continue cooperarea cu Comisia de la Veneția și cu celelalte organe și organe ale Consiliului Europei, precizează Radio Europa Liberă. 

Rezoluția APCE poate fi citită aici.

Cornelia Cozonac
26/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii