Reţeaua românească Dedeman, care promitea peste 200 de locuri de muncă, se retrage din Republica Moldova din cauza barierelor administrative şi birocrației excesive

Anticoruptie.md
20/10/2017
Magazin Dedeman. Foto: Dedeman.ro

Rețeaua românească de retail Dedeman, care în 2014 şi-a anunţat intenţia de a veni pe piaţa din Republica Moldova, a demarat procedurile de retragere definitivă din proiectul investițional. Decizia a fost luată din cauza barierelor administrative, birocrației excesive și lipsei unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale, potrivit unui comunicat de presă remis instituţiilor media.

„În august 2015 Dedeman a încheiat un contract cu Piele SA în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deținute de aceasta. Conform înțelegerii părților, cele peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele construite anii 1950-1960, majoritatea în stare avariată, urmau a fi demolate. Întreaga zonă urma a fi reamenajată prin construcția unui centru comercial cu 460 de locuri de parcare pentru clienți și 50 de locuri de parcare pentru angajați și spații verzi. Valoarea planificată a investiției era de 20 de milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe de 200 angajați, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning etc.)”, se mai arată în acelaşi comunicat de presă.

Reprezentanţii Dedeman susţin că, în 2015, Primăria Municipiului Chișinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea acestui obiectiv. „Autoritatea a invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosință a terenurilor în Planul Urbanistic General. Beneficiarii s-au conformat tuturor cerințelor înaintate de autoritățile publice. Proiectul a fost avizat de autoritățile competente, parcurgând toate procedurile necesare. În decembrie 2016, după multiple amânări, proiectul a fost transmis de către Primărie Consiliului Municipal Chișinău pentru a fi aprobat definitiv. Din acel moment proiectul a rămas blocat până în prezent”, explică reprezentanţii reţelei.

„«Felicitări» PSRM, PCRM, PPEM şi PN! Ați reușit să alungați un investitor. Proiectul de decizie pregătit de Primărie şi transmis vouă de aproape un an, din decembrie 2016. De câte ori ați refuzat să examinaţi în comisii şi să votați PUZ-ul (planul urbanistic zonal) în Consiliul Municipal Chișinău pentru Dedeman ca să poată proiecta și începe investiția și construcția? Am vorbit de câteva ori la telefon astă primăvară cu avocatul companiei, urma și să ne vedem, dar a venit retinerea...”, a scris edilul suspendat al Capitalei pe pagina sa de Facebook. 

Anticoruptie.md
20/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii