Republica Moldova se aliniază la standardele europene în privința Certificatului Covid-19. Acesta poate fi descărcat online începând chiar de astăzi

Olga Stăvilă
15/10/2021

Cetățenii pot descărca online Certificatul COVID-19, începând de vineri, care presupune: certificatul de vaccinare, certificatul de testare sau certificatul de recuperare. Certificatul COVID-19, editat în două limbi, română și engleză se obține prin descărcare de pe portalul https://certificate-covid.gov.md.

Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat. Certificatul este eliberat în format electronic, gratuit și conține cod QR care este securizat.

„Certificatul COVID-19 este valabil în 28 de state ale Uniunii Europene. Acum se discută și cu celelalte tări pentru a alinia Certificatul Covid-19 la standardele europene, adică recunooașterea nivelului de securizare a codului QR”, a precizat pentru Anticorupție.md Anastasia Tăburceanu, purtătoarea de cuvânt al premierului Natalia Gavriliță.

„Certificatul de recuperare poate fi emis în baza certificatului medical care confirmă că ați fost bolnav. El poate fi descărcat cel mult timp de 90 de zile, de la eliberarea certificatului medical”, a adăugat Tăburceanu.

Certificatul COVID-19 poate fi prezentat în format electronic sau pe suport de hârtie, fiind însoțit în mod obligatoriu de un act de identitate al titularului (buletin de identitate, pașaport, permis de conducere, legitimație de serviciu), în original copie sau fotocopie în format digital.

Peroanele care dețin Certificatul COVID-19 eliberat pe teritoriul altui stat, trebuie să-l prezente în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în Republica Moldova, în limbile română sau rusă.


 

Olga Stăvilă
15/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii