Republica Moldova aderă la mai multe programe europene // Borrell: „Viitorul acestei țări este în mod limpede în UE”

Valeria Vițu
07/02/2023
Guvern

„Salutăm aderarea R.Moldova la programele Uniunii Europene în domeniul vămilor și a fiscalității, precum și la programul Youth for health, în marja Consiliului de Asociere. Suntem gata să analizăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între UE și Moldova. Vom susține eforturile R.Moldova în sensul modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile necesare în vederea integrării în Spațiul unic european al plăților în euro.  Știm cu toții că procesul de integrare europeană este foarte intens și necesită timp. După întâlnirea de astăzi pot să spun că viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în mod limpede în UE”. Declarația a fost făcută, marți, de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, după cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, transmite RFI

„În ceea ce privește relațiile comerciale, astăzi am hotărât să analizăm un plan de acțiuni prioritar pentru R.Moldova. Acest lucru ne va permite să avansăm cu zona de liber schimb și aprofundat și să accelerăm accesul Moldovei la piața unică a Uniunii Europene. De la ultimul Consiliu de Asociere am oferit peste 1 mlrd de euro ca asistență. Planul economic și de investiții încă are un mare potențial neexplorat, care trebuie să fie folosit pentru a susține programul de reforme. Cu siguranță, încurajăm Moldova să-l folosească la maximum”, a precizat Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene.  

Oficialul european a mai spus că o parte importantă a discuțiilor de astăzi s-au referit la aprofundarea cooperării în domeniul politicii externe, de securitate și de apărare. ”Lucrăm pentru a spori reziliența sectorului apărării în R.Moldova cu 47 mln de euro alocați din cadrul facilității europene pentru pace”.

”În ceea ce privește conflictul transnistrean, am reafirmat angajamentul pentru a facilita un proces de soluționare extins, pașnic și durabil pe baza respectării integrității teritoriale și a suveranității Moldovei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu statut special pentru regiunea transnistreană. Am încurajat continuarea dialogului de către ambele părți pentru a evita destabilizarea și pentru a spori încrederea reciprocă între părți”.

”Având în vedere toate provocările cu care se confruntă R.Moldova, vă felicităm pentru angajamentul Dvs susținut în promovarea reformei în domeniul justiției, combaterea corupției și în alinierea legislației electorale cu recomandările internaționale. Toate aceste eforturi sunt deosebit de importante în contextul noului statut al R.Moldova, țară candidată la aderare la Uniunea Europeană. Știm cu toții că procesul de integrare europeană este foarte intens și necesită timp. După întâlnirea de astăzi pot să spun că viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în mod limpede în UE”, a conchis Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene. 

Să spunem că, premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița, însoțită de mai mulți miniștri, a participat la cea de-a 7 reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. Evenimentul a fost prezidat de șefa Guvernului Republicii Moldova și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene. În premieră, R.Moldova a fost prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. 

Fortificarea capacităților Republicii Moldova în domeniul combaterii dezinformării și a amenințărilor hibride, precum și măsurile de consolidare a securității naționale au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Șefa Executivului a apreciat lansarea dialogului politic și de securitate la nivel înalt Moldova – UE, în martie 2022, reconfirmând interesul țării noastre pentru cooperarea în domeniul apărării. ”Prin intermediul acestei platforme, sunt identificate căi complementare de cooperare, precum și sectoarele în care sprijinul suplimentar al UE este esențial”, a menționat premierul. 

De asemenea, șefa Guvernului a mulțumit Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe pentru asistența acordată de blocul comunitar în cadrul mecanismului Facilității Europene pentru Pace, care a oferit oportunități Armatei Naționale a Moldovei în demersul său de modernizare, în valoare de 40 de mln de euro. În contextul încălcărilor spațiului aerian al Republicii Moldova, urmare a războiului Federației Ruse asupra Ucrainei, Natalia Gavrilița a solicitat asistență suplimentară în domeniul apărării antiaeriene.  

Valeria Vițu
07/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii