Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei Harlem Desir: „Accesul la informație și relatarea despre subiecte de interes public nu ar trebui să fie împiedicate de obstacolele administrative”

Crina Dumitriu
02/12/2018

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei Harlem Désir aflat în Republica Moldova, în cadrul unei vizite, a îndemnat autoritățile moldovene să depună mai multe eforturi pentru consolidarea libertății și pluralismului mass-media. „Cel mai bun răspuns la propagandă și dezinformare este jurnalismul de calitate, jurnaliștii care lucrează conform standardelor profesionale ridicate și dezvoltarea mass-media independente. Accesul la informație și relatarea despre subiecte de interes public nu ar trebui să fie împiedicate de obstacolele administrative care ar putea servi la protejarea persoanele, inclusiv autoritățile publice, de jurnalismul legitim de investigație”, a declarat Désir. 

În timpul vizitei sale, Reprezentantul a avut întruniri cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi, Președintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Dragoș Vicol și Președinta Radiodifuzorului Public Național „Teleradio-Moldova” Olga Bordeianu. De asemenea, Désir s-a întâlnit cu reprezentanți ai societății civile și ai comunității mass-media.

Désir a ținut un discurs la deschiderea Forumului Mass-Media, la invitația Consiliului de Presă din Republica Moldova, Asociației Presei Independente, Centrului Independent de Jurnalism și Asociației Presei Electronice. De asemenea, el a participat la ceremonia de decernare a Premiului Media ADAMI pentru Diversitatea Culturală în Europa de Est pentru anul 2018.

„Moldova s-a angajat într-un proces important și cuprinzător de reformare a legislației privind mass-media. Încurajez cu fermitate autoritățile să folosească această oportunitate pentru a cultiva un mediu favorabil dezvoltării unui peisaj mediatic liber și pluralist. Acest lucru include consolidarea diversității reale a mass-mediei. Vor fi necesare mai multe eforturi pentru a limita în mod eficient concentrarea proprietății”, a spus Désir.

În cadrul unor întâlniri separate, Reprezentantul s-a întâlnit cu Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase și Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu.

Désir a încurajat autoritățile să examineze provocările pentru libertatea și pluralismul mass-media, determinate de gradul înalt de concentrare a proprietății mass-media, care este în detrimentul diversității de voci și dezvoltării mass-media independente. Sunt necesare reguli echitabile de concurență pe piața media, inclusiv pentru finanțare și acces la publicitate comercială. „Biroul meu este pregătit să asiste Moldova oferind recomandări și consultanță de specialitate”.

În cadrul discuțiilor sale cu autoritățile și alți interlocutori, Reprezentantul a discutat noul Cod al serviciilor media audiovizuale, adoptat recent în Parlament. Referitor la amendamentele legislative privind accesul la informație și proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal, Désir a luat act de îngrijorările jurnaliștilor de investigație privind prevederile care ar putea introduce restricții nejustificate asupra muncii legitime a jurnaliștilor care relatează despre subiecte de corupție.

„În epoca știrilor false și a dezinformării, jurnaliștii au o responsabilitate foarte mare. Vedem cu toții cum campaniile de denigrare și discursul de ură sunt răspândite. Aceasta este o problemă foarte îngrijorătoare, deoarece are un impact asupra funcționării democrației. De aceea, mai mult ca niciodată, trebuie să susținem jurnalismul independent, calitatea informațiilor și educația mediatică”.

Anterior, în iunie 2018, Reprezentantul a oferit o analiză legală a proiectului Codului serviciilor media audiovizuale: www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/385206

„Mass-media are nevoie de certitudine juridică și conformitatea noilor legi și regulamente cu standardele internaționale în domeniul libertății mass-media, acestea fiind stabilite în consultare cu toate părțile cointeresate”, a spus Désir. „Este de importanță majoră să fie asigurată implementarea eficientă a legislației care să sprijine pluralismul media și accesul la informație”.

De asemenea, Reprezentantul a încurajat autoritățile să se abțină de la ingerințe nejustificate în activitatea mass-media în cadrul eforturilor lor de combatere a dezinformării și propagandei, și a reamintit despre necesitatea de a asigura fluxul liber de informații în conformitate cu angajamentele OSCE.

În cadrul vizitei sale, Désir a subliniat și rolul important al unei mass-media publice puternice și independente, care ar trebui să reflecte diversitatea opiniilor în mod imparțial și să servească drept exemplu pentru toate instituțiile mass-media oferind conținut de calitate. Reprezentantul a subliniat necesitatea de a consolida capacitatea și independența autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, în special în contextul viitoarelor alegeri din Republica Moldova.

Crina Dumitriu
02/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii