Remanieri // Silvia Radu a înlocuit-o pe Svetlana Cebotari la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Mariana Colun
18/09/2018
Foto: colaj CIJM

Silvia Radu, ex-primarul general interimar al mun. Chișinău, o va înlocui pe Svetlana Cebotari la șefia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat astăzi, 18 septembrie, în cadrul unui briefing, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

„Faptul că suntem pe ultima sută de metri înainte de alegeri nu înseamnă că nu trebuie să mai facem unele remanieri, în special dacă asta o solicită oamenii. Dacă va fi cazul, vom face schimbări în echipa guvernamentală și cu o lună înainte de alegeri. Împreună cu prim-ministrul, noi am căzut de acord asupra schimbărilor de cadre ce trebuie făcute”, a declarat Vlad Plahotniuc. La rândul său, premierul Pavel Filip a adăugat: Contez pe calitățile manageriale ale Silviei Radu. Cu această propunere am venit eu și sunt absolut sigur că e o candidatură potrivită”, a menționat Pavel Filip.

Din noiembrie 2017 până în aprilie 2018, Silvia Radu a fost primar general interimar al municipiului Chișinău, fiind numită în funcție de către fostul primar interimar Nistor Grozavu, care preluase, la rândul său, interimatul de la Dorin Chirtoacă în urma arestului acestuia în dosarul parcărilor cu plată. 

Pe durata mandatului, Silvia Radu a fost acuzată că ar fi comis abuzuri și ar fi trucat licitații publice. Astfel, în aprilie curent, vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a cerut Procuraturii Generale tragerea la răspundere penală a Silviei Radu pentru că ar fi trucat licitația pentru procurarea florilor de 1,8 milioane de lei pentru covorul de flori din fața Catedralei. În sesizarea sa, Munteanu cerea tragerea la răspundere penală a Silviei Radu pentru abuz în serviciu și gestionarea frauduloasă a mijloacelor financiare publice.

Demnitarul afirma că Primaria nu a respectat termenul de organizare a licitației, favorizând astfel un agent economic. Florile au fost achiziționate de către ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” de la „Decor Bureau” SRL în urma unor negocieri directe. Această companie a fost aleasă chiar dacă prima licitație publică anunțată nu ar fi avut loc din cauza lipsei ofertelor. 

Persoane decedate și semnături false pe listele de subscripție

În luna mai curent, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, mai mulți reprezentanți ai societății civile au acuzat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău și Comisia Electorală Centrală (CEC) de încălcarea prevederilor Legii privind accesul la informație și de acoperirea în mod intenționat a abuzurilor și încălcarea legii admise de către Silvia Radu, înscrisă în cursa pentru șefia primăriei Capitalei. 

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a refuzat să ofere acces la listele de subscripție în baza cărora candidata Slvia Radu a fost înregistrată în cursa electorală. Unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a verificat modul de completare a acestor liste, observând că 59 de liste de subscripție ar fi fost completate de aceeași mână. Conform legislației, persoana care semnează face înscrierea cu propria mână. Chiar dacă informația respectivă a fost semnalată la ședința CEC, nu a urmat nicio acțiune.

Peste 2.000 de semnături falsificate, fără date de identitate, ale unor persoane decedate, precum și alte erori au fost depistate în listele de subcripție ale candidatei la șefia Primăriei Chișinău, Silvia Radu. Cu toate astea, membrii Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău nu au luat în calcul erorile și au considerat că 11.116 semnături validate sunt suficiente pentru înregistrarea candidaturii în cursa elecorală. Pentru ca Silvia Radu să intre în concurența electorală „au semnat” cinci persoane decedate, 430 de persoane care nu locuiesc în localitatea indicată, iar 898 de persoane nu au indicat datele din actul de identitate.

În 195 de cazuri a fost falsificată semnătura persoanei, iar în cazul a 89 de persoane au fost indicate date eronate. În 42 de cazuri lipsește semnătura persoanei, iar în 26 – data semnării. În cazul a 210 persoane, înscrisurile au fost făcute de una și aceeași persoană, deși legea prevede că fiecare persoană care își dă acordul să susțină o candidatură sau alta trebuie să semneze individual.

Datele respective au fost furnizate de Consiliul Electoral al Circumscripției electorale Chișinău unui grup de lideri de ONG și activiști civici care au solicitat acces la listele de subscripție ale candidatei indepedente Silvia Radu.

Cotată cu șanse să acceadă în turul doi al alegerilor locale noi din Capitală, Silvia Radu a acumulat doar 17,65% din sufragii.  

Legătura cu Partidul Democrat

Deși oficial până în prezent nu a existat nicio legătură între Silvia Radu și partidul de guvernământ, noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut anterior câteva afaceri cu nașul de cununie al unuia dintre deputații PD.

Silvia Radu este cunoscută opiniei publice în special pentru faptul că a deținut între 2008 și 2015 funcția de președinte al companiei Gas Natural Fenosa. Ea a înregistrat, doar timp de un an, venituri de zece milioane de lei. Pentru comparație, în funcția de primar interimar al Capitalei, Radu a avut un salariu lunar de circa 12.000 de lei.

Silvia Radu a fost partener de afaceri cu Valentin Vizant, nașul deputatului democrat Sergiu Sîrbu, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Familia Radu deține acțiuni în mai multe companii. Una dintre acestea, Gate for Capital Limited, este înregistrată în Marea Britanie în august 2015. În prezent, Silvia Radu deține 100% din acțiunile companiei. Potrivit datelor din registrul companiilor din Marea Britanie însă fondatorii inițiali ai companiei, pe lângă Silvia Radu, au fost spaniolul Raul Carlos Rosales Araque și Valentin Vizant, nașul de cununie al deputatului democrat Sergiu Sîrbu.

Valentin Vizant este în prezent un cunoscut om de afaceri. Din 2001 şi până în 2005, a fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în 2005-2008, director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile. Ulterior, a fost director al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”.

Potrivit RISE Moldova, Silvia Radu a mai fondat o companie cu același Valentin Vizant, dar și cu kazahul Alkhan Sultanov – Gate for Space Limited, care i-a revenit lui Vizant după separarea celor doi.

Imobilele de milioane și iazul nedeclarat

În declarația sa de avere, Silvia Radu a raportat o construcție de 42,5 metri pătrați, două apartamente cu suprafața totală de 207,0 metri pătrați și o casă de locuit de 220,6 metri pătrați. Potrivit Ziarului de Gardă, imobilul, procurat în 2004, se află pe str. Milano din sect. Buiucani al Capi­ta­lei și a fost gajat între 2006 și 2009 la Ener­gbank pen­tru un milion de lei. Acesta are o valoare cadastrală de peste 2 milioane de lei.

Casa din sectorul Buiu­cani a fami­liei Radu. Foto: zdg.md

De asemenea, familia deține și terenuri agricole – unul de 0,0613 hectare în orașul Hâncești, localitatea de baștină a Silviei Radu – 25 de terenuri cu suprafața totală de 33 de hectare în raionul Hâncești și un alt teren de 3,3 hectare în raionul Cimișlia. 

Într-o sesizare făcută pe Harta Corupției, Silvia Radu era acuzată că și-ar fi ascuns unele proprietăți. Mai exact, aceasta nu ar fi declarat că ia în arendă un lac din localitatea Fârlădeni, raionul Hâncești, unde deține cele 33 de hectare de vii și livezi.

Contactat telefonic, Pavel Barbos, primarul localității, membru PDM, a negat informația. „Și de femeia asta v-ați legat”, ne-a replicat edilul.

Însăși Silvia Radu a negat că ar avea vreo legătură cu lacul din satul Fârlădeni. „Cu iazul din Fârlădeni nu am nicio legătură. Terenurile noastre se învecinează cu iazul și noi am vrut să-l luăm în arendă, dar nu am avut nicio posibilitate”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Silvia Radu.

Aceasta a precizat însă că ia în arendă iazul din satul vecin, Ivanovca Nouă, raionul Cimișlia, unde este situat terenul de 3,3 hectare. „L-am luat în arendă pentru 25 de ani”, a recunoscut candidata la funcția de președinte.

Datele de la Cadastru arată însă că la 28 octombrie 2014, lacul din localitatea Ivanovca Nouă i-a fost dat în arendă lui Vergiliu Radu, soțul Silviei Radu, nu pentru 25, ci pentru 30 de ani. Tranzacția însă nu figurează în declarația de avere a Silviei Radu prezentată la CEC.

Întrebată de ce nu a raportat și acest bun imobil, candidata la funcția de șef al statului a declarat că nu știa că trebuie să declare și bunurile pe care le ia în arendă. „Iazul de la Ivanovca Nouă nu e în proprietate privată, e luat în arendă. Îmi pare că nu trebuie să-l declar, pentru că nu este în proprietate privată, e în proprietatea statului”, a subliniat Silvia Radu.

Iurie Ciocan, membrul CEC și fostul șef al instituției, o contrazice. „Concurenții din cursa electorală trebuie să declare tot ce au în posesia sa. Dacă au în posesie un bun, indiferent de forma de posesie pe care o are - fie contract de comodat, fie chirie, arendă, arendă funciară, trebuie să-l declare. Pentru că are în posesia sa un bun, prin el devine mai bogat, are o valoare. Trebuie să-l declare”, a precizat Iurie Ciocan.

Intermediarul de la procurările de energie

Perioada în care Silvia Radu s-a aflat la șefia „Gas Natural Fenosa” a fost marcată de mai multe solicitări de majorări ale tarifelor la curentul electric, dar și de amenințările cu judecata în cazul în care acestea nu vor fi aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În perioada 2015-2016, Gas Natural Fenosa a procurat energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediari. Este vorba despre SA „Energokapital”, creată la finele anului 2014, care a devenit imediat lider la plăţile în buget. Presa a scris anterior că Energokapital, cu sediul la Tiraspol, este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Portalul Anticoruptie.md a descris anterior schema prin care compania intermediară, Energokapital, transferă banii primiți pentru energie pe conturile firmelor off-shore fondatoare, iar Republica Moldova este pusă în situația de a achita nu doar energia livrată, dar și datoriile acumulate în stânga Nistrului pentru gazul utilizat la producerea acestei energii. Silvia Radu neagă că a semnat vreun contract de achiziționare a energiei electrice prin Energokapital.

Silvia Radu, despre oligarhi și stat capturat

Silvia Radu s-a lansat în politică în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2016. Invitată la un club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, politiciana a fost întrebată dacă este sau nu Republica Moldova un stat capturat. „Eu sunt convinsă că ceea ce avem noi acum în R. Moldova este un stat în care politicienii au uitat că ei trebuie să servească acest popor. Noi avem instituții ale statului capturate de către politicieni care nu înțeleg că funcția lor este să servească cetățeanul R. Moldova. Ar fi cazul ca noi, cetățenii R. Moldova, să ne punem întrebarea de ce acest principiu constituțional prin care poporul este suveranul adevărat nu își poate exercita puterea”, a răspuns Silvia Radu.

La rugămintea să rostească numele vreunul oligarh, politiciana a menționat: „Abia fac primii pași în politică. Nu cunosc bucătăria politică, am zis doar că e o luptă fără reguli. Pentru mine, e un șoc, vă spun sincer. Din păcate, cei din lumea afacerilor află că atunci când vor să își desfășoare o afacere se confruntă cu diferite nedreptăți”.

Mariana Colun
18/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii