„Reîncoronarea” lui Gurin. Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pe fostul procuror general judecător la Curtea Constituțională

Anticoruptie.md
11/12/2018
Foto: anticoruptie.md

Fostul procuror general, Corneliu Gurin, a fost numit judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Gurin urmează să depună jurământul în faţa Parlamentului, preşedintelui Republicii Moldova şi a CSM. Ex-procurorul general nu a mai apărut de ani buni în spațiul public, însă ultima sa apariție a fost memorabilă. În decembrie 2016, reporterii Anticoruptie.md au scris că mai multe fotografii îl arătau încoronat la un bal somptuos organizat de un club de sport din Chișinău.

La 18 aprilie 2013, Corneliu Gurin a fost numit de către legislativ procuror general al Republicii Moldova. În 2015, în această calitate, el a solicitat arestarea lui Vladimir Filat după ce i-a fost retrasă acestuia imunitatea parlamentară. 

Corneliu Gurin nu a mai apărut de ani ani buni în spațiul public, însă ultima sa apariție a fost memorabilă. În decembrie 2016, mai multe fotografii îl arătau pe fostul procuror general încoronat la un bal somptuos organizat de un club de sport din Chișinău. Fostul procuror a fost desemnat drept rege al balului și a primit ca premiu o noapte pentru două persoane în apartamentul prezidențial de la hotelul Nobil, precum și o plimbare cu un automobil Jaguar.

Clubul de sport al cărui invitat a fost Corneliu Gurin aparține unui partener de afaceri al lui Veaceslav Platon, iar coroana de rege i-a fost pusă pe cap fostului procuror de o ex-administratoare a companiilor lui Vlad Plahotniuc.

Olga Iftodii, directorul comercial al clublului de sport, cea care i-a pus coroana pe cap lui Corneliu Gurin, a lucrat timp de aproape 15 ani în companiile lui Vlad Plahotniuc. Potrivit CV-ului plasat de Iftodii pe rețeaua linkedin.com, aceasta a fost angajată la Nobil Luxury Boutique Hotel în 2002 ca manager de vânzări, funcție pe care a deținut-o timp de zece ani.

În februarie 2013, Iftodii a fost avansată în funcția de manager general al Nobil Luxury Boutique Hotel, iar peste un an și jumătate, a fost transferată în calitate de manager general la Hotelul Codru, care de asemenea îi aparține lui Vlad Plahotniuc. Din ianuarie 2016, Olga Iftodii este manager general la Aqua Terra Wellnes & SPA.

Fostul procuror general Corneliu Gurin nu este singura persoană publică prezentă la balul de Revelion al clubului de sport. La aceeași petrecere au mai fost suprinși președinta Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, analistul Roman Mihăieș, consilierul municipal socialist Ghenadie Onișcenco. Clubul de sport este unul dintre cele mai luxoase din Chișinău. Un abonament anual la acest club costă circa 1.000 de euro.

Corneliu Gurin și-a început cariera de jurist în calitate de consultant  principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentului, funcție pe care a deținut-o în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, Corneliu Gurin a fost director general al Aparatului Parlamentului, consilier al preşedintelui Parlamentului în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept.

În perioada 2005-2012, a fost coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT. În noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit formaţiunea, înainte de a fi desemnat preşedinte al Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.Gorneliu Gurin a deținut funcția de procuror general în perioada 18 aprilie 2013 – 26 februarie 2016. Gurin a anunțat că pleacă de la șefia Procuraturii Generale în aceași zi când Parlamentul a votat în a doua lectură Legea cu privire la Procuratură.

Corneliu Gurin este fiul mai mare al fostului judecător din Curtea de Apel Chișinău, Vasile Gurin. Fratele său, Marin Gurin, a fost agent guvernamental la CEDO.

Anticoruptie.md
11/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii