Reacția Nataliei Gavrilița la criticile dure ale Promo-LEX: „Acuzația nu corespunde adevărului”

Ilie Gulca
27/01/2022
Prim-ministra Natalia Gavrilița. Foto: Facebook.com

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că includerea Moldovei pe o listă neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care nu îl poate accepta după ce Asociația Promo-LEX a acuzat Guvernul Republicii Moldova că favorizează economic regimul secesionist de la Tiraspol.     

„Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare”, se menționează într-o postare a premierului pe pagina sa de Facebook. 

În ceea ce ține de piața metalelor uzate, a subliniat ea, includerea Moldovei pe o lista neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care nu îl putem accepta.

„Decizia UE vine pe fundalul unor intenții de a atrage investiții în piața metalurgică din Moldova, care ar sparge monopolul uzinei de la Râbnița în utilizarea metalelor colectate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care descurajează aceste investiții. Deciziile referitor la importul metalelor vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte”, a anuțat Gavrilița.

Promo-Lex a calificat drept „confuză” declarația prim-ministrei Gavrilița conform căreia amânarea interdicției aplicate de UE ar favoriza companii de pe malul drept al Nistrului.

„Aceasta trezește nedumerire și îngrijorare privind transparența deciziilor adoptate și, eventual, existența unui proces paralel de negocieri atunci când vine vorba despre alimentarea sistemului economic din stânga Nistrului. Este evident că profiturile uzinei din Râbnița sunt defalcate în mare măsură pentru un regim care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se menționează în declarația Asociației.

Valentin Eșanu, unul dintre proprietarii Omni-Steel, compania care va începe producerea barelor metalice la sfârșitul anului curent și la care s-a referit Natalia Gavriliță atunci când s-a referit la investițiile de pe malul drept în industria metalurgică, a spus pentru anticorupție.md că aceasta nu are nevoie să importe deșeuri metalice din UE deoarece există suficient metal uzat în Republica Moldova.

„Anual, în Republica Moldova se colectează în jur de 360.000 tone de metal uzat. Uzina Omni-Steel are o capacitate de prelucrare a 100.000 de tone. Restul ajunge la Râbnița sau este exportat. De aceea, singurul beneficiar al acestei solicitări de amânare nu poate fi decât Uzina Metalurgică din Râbnița”, a precizat Eșanu.

Ilie Gulca
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii