Raportul de stare a țării 2020 // Criza pandemică a fost gestionată „ineficient” și a „acutizat neîncrederea populației în instituțiile statului”

Irina Odobescu
30/11/2020

Guvernul Chicu a gestionat ineficient criza pandemică cauzată de coronavirus din cauza „lipsei unui program cuprinzător și vizionar”, iar aceasta a „acutizat neîncrederea populației în instituțiile statului”. 

„COVID-19 va agrava discrepanțele de dezvoltare, ceea ce va afecta negativ starea țării și va genera riscuri semnificative pe termen mediu și lung. Pandemia de coronavirus a developat nivelul scăzut de încredere a populației în instituțiile statului. A fost observată o conformare slabă a populației cu norme de protecție anti-COVID-19. Guvernului i-a lipsit un program cuprinzător și vizionar”, a precizat Stas Madan, expert la Expert-Grup, în cadrul training-ului organizat pentru jurnaliști. 

Expertul Stas Madan 

Subvenționarea dobânzilor a favorizat mai curând companiile mari, și nu întreprinderile mici și mijlocii. „Ajutoarele de șomaj au favorizat mai mult concedierile și nu au permis companiilor menținerea locurilor de muncă. Valoarea totală a măsurilor anti-criză este de câteva ori mai mică comparativ cu statele din regiune. Suprapunerea a două șocuri majore – pandemia și seceta – au cauzat o recensiune mai dură față de cea din 2019”, a mai spus expertul Stas Madan.

Expertul a precizat că este important ca Guvernul să știe foarte clar cum își va continua activitatea. În acest sens, este indispensabil ca să creeze și să implementeze eficient strategii anti- și post-criză, să elaboreze un plan de redresare economică și să aibă o comunicare interinstituțională mai bună, dar să îmbunătățească și comunicarea cu cetățenii.

Training 

Training-ul a fost organizat Friedrich Ebert Stiftung în parteneriat cu Expert-Grup și Centrul de Investigații Jurnalistice, în cadrul căruia a fost prezentat Raportul de stare a țării 2020 - Indicatorii macroeconomici ai Republicii Moldova pe înțelesul tuturor. 

Irina Odobescu
30/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii