Raportul de stare a țării 2020 // Criza pandemică a fost gestionată „ineficient” și a „acutizat neîncrederea populației în instituțiile statului”

Irina Odobescu
30/11/2020

Guvernul Chicu a gestionat ineficient criza pandemică cauzată de coronavirus din cauza „lipsei unui program cuprinzător și vizionar”, iar aceasta a „acutizat neîncrederea populației în instituțiile statului”. 

„COVID-19 va agrava discrepanțele de dezvoltare, ceea ce va afecta negativ starea țării și va genera riscuri semnificative pe termen mediu și lung. Pandemia de coronavirus a developat nivelul scăzut de încredere a populației în instituțiile statului. A fost observată o conformare slabă a populației cu norme de protecție anti-COVID-19. Guvernului i-a lipsit un program cuprinzător și vizionar”, a precizat Stas Madan, expert la Expert-Grup, în cadrul training-ului organizat pentru jurnaliști. 

Expertul Stas Madan 

Subvenționarea dobânzilor a favorizat mai curând companiile mari, și nu întreprinderile mici și mijlocii. „Ajutoarele de șomaj au favorizat mai mult concedierile și nu au permis companiilor menținerea locurilor de muncă. Valoarea totală a măsurilor anti-criză este de câteva ori mai mică comparativ cu statele din regiune. Suprapunerea a două șocuri majore – pandemia și seceta – au cauzat o recensiune mai dură față de cea din 2019”, a mai spus expertul Stas Madan.

Expertul a precizat că este important ca Guvernul să știe foarte clar cum își va continua activitatea. În acest sens, este indispensabil ca să creeze și să implementeze eficient strategii anti- și post-criză, să elaboreze un plan de redresare economică și să aibă o comunicare interinstituțională mai bună, dar să îmbunătățească și comunicarea cu cetățenii.

Training 

Training-ul a fost organizat Friedrich Ebert Stiftung în parteneriat cu Expert-Grup și Centrul de Investigații Jurnalistice, în cadrul căruia a fost prezentat Raportul de stare a țării 2020 - Indicatorii macroeconomici ai Republicii Moldova pe înțelesul tuturor. 

Irina Odobescu
30/11/2020

Comentarii