Raport Promo-LEX // Partidele politice s-au promovat prin acțiuni de caritate în context pandemic și și-au asumat meritele pentru proiecte realizate din bani publici

Marcela Meglei
25/09/2020

Partidele politice s-au promovat în prima jumătate a anului curent prin acțiuni de caritate în context pandemic. O parte din formațiuni au fost, de asemenea, promovate prin activitățile fundațiilor de caritate cu care sunt asociate. În același timp, unele partide și-au făcut PR, asumându-și meritele pentru inaugurarea unor proiecte efectuate din bani publici. Sunt concluziile Asociației Promo-LEX, care au monitorizat finanțarea partidelor politice în prima jumătate a anului curent.

Activitățile politice din semestrul I al anului 2020, au fost marcate de pandemia COVID-19, astfel că numărul evenimentelor și manifestațiilor publice de amploare a fost diminuat, iar majoritatea activităților de promovare politică au avut legătură directă cu acțiunile de caritate în context pandemic, spun experții. În acest context, 19 partide politice au desfășurat 1.357 de activități promoționale, evenimente de tip publicitate și întruniri politice, donații de echipamente în context pandemic, activități din ușă în ușă etc. În timp ce în aceeași perioadă a anului 2019, monitorii Promo-LEX au raportat  1 518 de activități promoționale și evenimente desfășurate de către 14 formațiuni politice.

În prima jumătate a anului curent, potrivit raportului Promo-LEX, Partidul Politic Șor și-a asumat meritele pentru inaugurarea proiectelor de iluminat stradal și reabilitare a drumurilor efectuate pe bani publici în cel puțin nouă cazuri. Minim 24, milioane de lei din banii publici au fost chelțuiți pentru lucrările respective. În același timp, PPȘ reiese că nu a suportat cheltuieli pentru acestea. 

În același timp, activitățile fundațiilor de caritate nu au lipsit nici în prima jumătate a anului 2020. Astfel, Fundația de Binefacere Din suflet, asociată PSRM, Asociația Pentru Orhei, asociată PPȘ, Fundația Renato Usatîi, asociată PN, au făcut promovare indirectă pentru partidele asociate. Cheltuielile estimate pentru aceste activități sunt de cel puțin 1,5 milioane de lei, bani neraportați de către partide.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Marcela Meglei
25/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii