„Răpiri de persoane și rețineri ilegale”. Trupele Tiraspolului circulă ostentativ în zona Forțelor Mixte de Menținere a Păcii ​

Ilie Gulca
21/10/2021
Un post al grănicerilor transnistreni instalat ilegal

Posturile ilegale „grănicerești” ale Tiraspolului rămân un obstacol în calea liberei circulații a cetățenilor, iar în ultimul timp reprezentanții structurilor transnistrene pătrund nestingherit în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii unde recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane.

Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control a denunțat faptul că Tiraspolul ignoră constant prevederile relevante ale Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, precum și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

În cadrul întrunirii de la Bender, organizate joi, delegațiile au continuat discuțiile pentru includerea pe agenda a problemelor care periclitează situația în Zona de Securitate, una din cele mai importante fiind asigurarea liberei circulații.

„Asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale ale omului și destabilizează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a le curma”, susține Delegația Republicii Moldova.

Chișinăul mai menționează că delegațiile Federației Ruse și regiunii transnistrene au o abordare diferită asupra problemei, insinuând că asemenea lucruri nu ține de competența Comisiei Unificate de Control.

În noaptea din 16–17 martie 2020, Tiraspolul a instalat 37 de posturi în Zona de Securitate, sub pretextul stării de urgență. Ulterior, numărul acestora a fost redus, însă o parte dintre ele continua să blocheze circulația pe cele două maluri ale Nistrului.

O investigație realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice a dezvăluit modul în care legile transnistrene de urgență, impuse sub pretextul sănătății publice, au pus în pericol sănătatea a mii de oameni, restricționându-le accesul la medicamente și servicii medicale.

Ilie Gulca
21/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii