Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat vineri, 29 septembrie, că a semnat acorduri adiționale cu prestatorii de servicii medicale. Astfel, până la sfârșitul anului, mai multe persoane asigurate vor benefica de servicii medicale de înaltă performanță, prețul cărora va fi acoperit de polița de asigurare medicală.
Potrivit comunicatului transmis de instituție, conform acordurilor semnate cu prestatorii de asistență medicală spitalicească, vor fi acoperite cheltuielile pentru cinci intervenții, după cum urmează:
- 680 de intervenții de cataractă (7,4 milioane de lei);
- 196 de operații de protezare a aparatului locomotor (12,4 milioane de lei);
- 65 de cazuri privind neurochirurgia fracturii coloanei vertebrale (2,5 milioane de lei);
- 15 intervenții în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut (circa 300 de mii de lei);
- 15 cazuri de neuroradiologie intervențională (circa 700 de mii de lei).
De asemenea, CNAM precizează că banii vor fi orientați și pentru acoperirea bugetului necesar pentru efectuarea unui număr suplimentar de tomografii computerizate, coronografii, colonoscopii, ecoradiografii, precum și investigații pentru pacienții oncologici.
„Au existat cerințe sporite atât din partea prestatorilor, cât și a pacienților pentru majorarea numărului de servicii. Solicitările au fost analizate și luate în calcul la negocierile privind contractarea suplimentară. Urmează să depunem eforturi comune pentru a micșora rândul de așteptare a pacienților la serviciile acoperite din fondurile de asigurare medicală obligatorie și pentru care populația nu trebuie să achite nimic”, a declarat directorul general al CNAM, Ion Dodon
Totodată, au fost alocate 2,5 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de consumabilele costisitoare necesare executării cazurilor tratate în cadrul programelor speciale „Tratament intervențional în accidentul vascular cerebral ischemic acut” și „Neuroradiologia intervențională”.
CNAM publică pe pagina web cnam.md toate contractele și acordurile adiționale încheiate cu prestatorii de servicii medicale.
Preicăm că acum patru luni, Curtea de Conturi a prezentat un raport privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2022. Raportul a scos la iveală mai multe nereguli în listele de așteptare pentru intervențiile de cataractă și de protezare, care se regăsesc actualmente în lista serviciilor pentru care CNAM a suplinit bugetul. Raportorii au descoperit că, deși au poliță de asigurare medicală, oamenii așteaptă cu anii în rând sau plătesc pentru a beneficia de aceste intervenții.
De exemplu, în anul 2022 pe lista de așteptare pentru protezarea aparatului locomotor erau înscrise 2.776 de persoane, dintre care doar 1.158 au fost operate, ceea ce reprezintă 42%. În aceeași perioadă, în lista de așteptare pentru operațiile de cataractă se regăseau 4.537 de pacienți și doar 46% - 2.100 beneficiat de aceste servicii medicale.
„Situația a fost motivată de refuzul pacienților, plecarea peste hotare etc, însă aceasta a fost determinată și de capacitățile reduse a instituțiilor medicale în sporirea accesului la tratament cât și de dificultățile întimpinate de CNAM la actualizarea listelor”, au transmis raportorii.
Același raport arată faptul că 730 de persoane au beneficiat de intervenție chirurgicală înainte de a fi incluși în lista de așteptare, alți 171 de pacienți incluși în listele de așteptare au acoperit din cont propriu cheltuielile intervențiilor efectuate, iar 1269 de persoane au beneficiat de intervenție, însă nu s-au regăsit în lista de persoane transmise către instituții medicale pentru efectuarea intervenției.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: