Proiectul de lege privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor, votat în lectura a 2-a

Mihaela Cibotaru
10/06/2023
Parlament.md

Parlamentul a votat, pe 9 iunie, în lectura a doua, proiectul de lege ce prevede comasarea Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor și Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Potrivit modificărilor votate, noul colegiu va avea 9 membri - șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile și va fi capacitaă cu instrumente de lucru suplimentare, pentru a deveni mai eficient în evaluarea și promovarea judecătorilor.

Totodată, urmează să fie revizuite criteriile de selecție și promovare a judecătorilor, acestea fiind „competența profesională, competența organizatorică și integritate profesională”. Astfel, se va asigura o „apreciere mai obiectivă și mai echidistanță” a candidaților la funcția de judecător sau a judecătorilor care doresc să fie promovați în instanțele ierarhic superioare. În urma modificărilor operate, procesul de evaluare a candidaților pentru calitatea de membru într-un singur colegiu va fi accelerat și va fi organizat unui singur concurs, astfel instituția va deveni funcțională într-un termen scurt.

Potrivit notei informative a Ministerului Justiției, modificările vor influența pozitiv atât opinia subiecților supuși procesului de selecție și evaluare, cât și încrederea cetățenilor în justiție și sistemul judecătoresc.

Mihaela Cibotaru
10/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii