Prognoze optimiste de la BNM: rata inflației, cu tendințe de scădere

Mihaela Cibotaru
07/02/2023
Foto simbol

După ascensiunea din a doua jumătate a anului trecut, rata Inflației se va reduce rapid pe parcursul anului curent, potrivit prognozei Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Astfel, inflația medie anuală urmează să ajungă la nivelul de 13,7% în acest an, pentru a descrește până la 5,5% în 2024.

„Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională. În a doua jumătate a anului 2024, procesul inflaționist se va accelera, fiind determinat de creșterile acumulate ale prețurilor la resursele energetice pe piața internațională, de ajustarea accizelor la începutul anului 2024, de ajustările recente și anticipate din anul curent ale tarifelor și de efectele de runda a doua asociate acestora, precum și de majorarea surselor de finanțare a consumului”, se arată într-un comunicat al BNM.

Totodată, BNM subliniază că evenimentele asociate conflictului militar din Ucraina și potențialele escaladări mențin caracterul persistent al riscurilor și incertitudinilor privind perspectiva inflației pe termen scurt și mediu.

Anul trecut în Republica Moldova a fost înregistrată cea mai înaltă rată de creştere a inflaţiei din ultimii 20 de ani, ajungând spre final de an, de peste 34 la sută.

 

Mihaela Cibotaru
07/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii