Procurorul Oleg Afanasii, şef cu acte în regulă la Procuratura Chişinău

Julieta Saviţchi
19/02/2021

Procurorul Oleg Afanasii este de vineri şef cu acte în regulă al Procuraturii municipiului Chişinău. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat candidatura lui Afanasii după ce acesta a asigurat interimatul funcţiei timp de aproape un an.

Oleg Afanasii a fost desemnat de către procurorul general Alexandr Stoianoglo să asigure interimatul la şefia Procuraturii municipiului Chişinău începând cu 19 martie 2020, după demisia lui Ştefan Şaptefraţi. Până atunci, Afanasii a deţinut funcția de procuror-șef al Secției controlul activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret al Procuraturii Generale începând cu 2017, după ce a activat timp de zece ani în Procuratura sectorului Centru al municipiului Chișinău.

Oleg Afanasii a figurat și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, fiind unul dintre procurorii care, la indicația lui Alexandr Stoianoglo, au efectuat la finele anului trecut controlul la Procuratura Anticorupție. Întâmplător sau nu, Afanasii a făcut parte din grupul condus de consăteanul său, Ruslan Popov.

Afanasii susține că nu a făcut altceva decât să își execute atribuțiile de serviciu. Totodată, șeful interimar al Procuraturii Chișinău a declarat că este gata să colaboreze cu jurnaliștii și că se va autosesiza la investigațiile jurnalistice.

Oleg Afanasii deține în proprietate o casă de 132,9 metri pătrați, evaluată la 128,9 mii de lei, care i-a fost donată în 2007. Pe lângă casă se mai află o construcție auxiliară, de 27,6 metri pătrați, și un garaj, de 30,6 metri pătrați, potrivit declarației de avere și interese personale. 

Gospodăria este situată în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni unde locuiește și adjunctul procurorului general, Ruslan Popov.

Afanasii ne-a declarat că gospodăria a aparținut bunicilor și a fost moștenită de părinții săi, care i-au donat-o ulterior. Omul legii recunoaște că după primirea donației, a investit în reconstrucția imobilelor. „Casa mea este în ograda părinților mei. Eu am reconstruit casa bunicilor și am refăcut gospodăria pe parcursul mai multor ani”, a precizat Afanasii.

În perioada asigurării interimatului de şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Oleg Afanasii s-a manifestat ca o persoană deschisă pentru mass-media.

Julieta Saviţchi
19/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii