Procurorul general anunță noi verificări ale dosarelor penale: „Cauzele deschise în urma comenzilor politice vor fi clasate”

Anticoruptie.md
19/02/2020

38 de dosare care ar fi fost deschise pe motive politice, în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă vor fi evaluate de un grup de control, format din șase acuzatori de stat. Anunțul a fost făcut miercuri de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit șefului PG, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

Decizia procurorului general vine în urma declarațiilor și raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în care a fost prezentată o listă de dosare ale unor persoane din Republica Moldova, potențial deschise pe motive politice. Ar fi vorba despre avocații Ana Ursache, Eduard Rudenco, Ion Crețu, judecătorii Domnica Manole, Dorin Munteanu și Gheorghe Balan, Gheorghe Petic, Pavel Grigorciuc, Grigore Petrenco, Sergiu Cibotari, Valentin Eșanu.

Grupul de control va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, iar ulterior, informațiile vor fi dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii Generale.

„În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință”, a declarat Stoianoglo.

Anticoruptie.md
19/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii