Procuratura a respins plângerea unei jurnaliste privată de libertate în timp ce efectua o investigație în cartierul unde își construiește casă deputatul Țuțu

Anticoruptie.md
17/09/2018
Anticoruptie.md

Procuratura Chișinău a respins cererea jurnalistei Julieta Savițchi, care a reclamat că a fost privată de libertate pe un teritoriu public, în timp ce efectua o investigație în cartierul în care locuiește Vladimir Tătăroi, un contrabandist renumit, și își construiește casă deputatul PDM Constantin Țuțu.

În răspunsul dat petiționarei la patru luni de la depunerea plângerii, procurorii informează că au „dispus refuzul în pornirea urmării penale din lipsa elementelor componentei de infracțiune”.

Jurnalista a declarat că va contesta răspunsul procurorilor: „Am fost blocați împreună cu soțul meu, Anatol Mătăsaru, timp de circa 40 de minute, pe un teren public, îngrădit ilegal. În afară de faptul că nu ni s-a permis să ne deplasăm pe un drum public, am fost păziți de doi angajați de la firma Bercut, înarmați până în dinți, iar persoanele din anturajul lui Tătăroi ne acuzau că le-am lezat proprietatea și ne somau să le dăm filmările. Am fost eliberați de poliție. Acum, la patru luni, constat că nimeni nu s-a autosesizat asupra faptului că a fost îngrădit un drum public, gardul rămâne acolo, iar faptul că mi-a fost lezat dreptul la libera circulație și am fost privată de libertate nu constituie o infracțiune?”, întreabă jurnalista.

Julieta Savițchi a mai spus că a cerut să fie investigat cazul și în baza articolului 180, indice 1, din Codul Penal: „I-am prezentat ofițerului de urmărire penală, Dumitru Arnăutu, investigația publicată, diploma de studii, legitimația, o confirmare de la locul de muncă. Pe Arnăutu l-a interesat însă dacă sunt jurnalistă, dacă am avut dreptul să scriu investigația și cine m-a delegat să fac acest lucru. Am impresia că acest articol din Codul Penal funcționează doar în cazul jurnaliștilor din presa pro-guvernamentală atunci când intră în conlict cu reprezentanții opoziției”.

Incidentul a avut loc pe 20 mai 2018, într-un cartier din perimetrul străzilor Grenoble și Costiujeni, mun. Chișinău. Jurnaliștii au fost somați de către un paznic al Agenției „Bercut” să părăsească cartierul, iar când au vrut să plece, la indicația unui locatar, au fost blocate porțile și chemată echipa de intervenții operative.

În urma investigației s-a constatat că deputatul Țuțu a procurat terenul la un preț derizoriu, de doar 50 de mii de lei, de la consăteanul său, Vladimir Tătăroi, alias Vova Mardar, dat în urmărire generală de către forțele de ordine din Ucraina și România pentru contrabandă cu țigări și substanțe interzise.​

Anticoruptie.md
17/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii