Privatizarea Metalferos // Președintele Igor Dodon scoate la mezat întreprinderea la care lucrează nașul său

Julieta Savițchi
27/01/2020

Președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să includă în lista de privatizări întreprinderea de stat Metalferos. Anunțul a fost făcut luni de șeful statului în cadrul unui briefing. Inițiativa a fost criticată de experți și reprezentanți ai opoziției.

„Consider că statul nu trebuie să se implice pe această piață. Anterior, prin deținerea Metalferos statul deținea monopolul. De aceea, eu i-am propus domnului prim-ministru să examineze posibilitatea ca statul să nu se mai implice. Las să scoată la privatizare Metalferos, să nu fie învinuit cineva. Ce treabă are statul să se implice în piață? Acolo sunt operatori privați, lasă ei să concureze și să vândă unde ei doresc”, a argumentat șeful statului.

Inițiativa președintelui este susținută de către premierul Ion Chicu. „Cu o durere de cap mai puțină. Următorul monopol spre lichidare - cel de pe piața aeroportuară”, a scris șeful Cabinetului de miniștri pe pagina sa de Facebook.  

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, consideră că adevăratul motiv pentru care Dodon vrea să vândă întreprinderea ar fi lipsa finanțării externe. „Dodon vinde țara pe bucăți! Lipsit de finanțare externă, Guvernul lui Dodon vrea să acopere o parte din gaura bugetară prin vânzarea proprietății statului - compania Metalferos, unde nașul lui Dodon e director financiar. De la Metalferos au furat democrații, acum fură socialiștii, iar cei din urmă vor să fure întreaga companie printr-o privatizare obscură. Așa înțelege Dodon să rezolve problemele. Cui îi va vinde compania? Nașului? Fratelui? Lui Cheaika?”, a scris deputatul pe rețelele de socializare.

Veaceslav Negruță consideră că inițiativa lui Dodon ridică mai multe semne de întrebare. „Cum credeți, va crește sau va descrește prețul unui activ aruncat în privatizare, dacă e însoțit cu publicitatea „cu o durere de cap mai puțin”? Ce prost ar fi interesat să privatizeze un fost monopol, dacă nu-i este asigurată situația de monopol după privatizare? Cine și-ar dori să privatizeze un monstru cu probleme, fără a avea finalitatea investigațiilor mai vechi? Cine va fi noul proprietar, care e atât de sigur că autoritățile nu-i vor crea dureri de cap?”, se întreabă expertul.

Amintim că Procuratura Anticorupție a intentat anterior un dosar penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani de către factori de decizie ai SA Metalferos.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictive, cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase. Astfel, a fost majorat artificial prețul la cumpărare și micșorat la vânzare, diferența fiind încasată de cătri actorii implicați în schemă.

În document se mai arată că în perioada respectivă, această diferență ar fi constituit 2 miliarde 169 de milioane 646 de mii de lei, suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane de lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA Metalferos și câteva companii nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la Metalferos la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Schemele de corupție de la Întreprinderea de Stat Metalferos și interesele președintelui Dodon au fost deconspirate încă în 2017 într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice: „Metalferos: scheme, firme-fantomă și imunitate penală”. Jurnaliștii scriau că principalul exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova este una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului. „Chiar dacă are rulaje anuale de circa un miliard de lei, iar de-a lungul anilor au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani la companie, dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține 78% din acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă. Iar companiile-fantomă despre care se spune că ar fi fost implicate în „afacerile murdare” de la Metalferos dispar de îndată ce ajung în vizorul opiniei publice, fiind înlocuite cu altele. La fel se întâmplă și cu administratorii societății pe acțiuni. În ultimii ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon”, scriau jurnaliștii.

Julieta Savițchi
27/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii