Prima hotărâre a noilor judecători CC // Trei mandate de deputat au fost validate. Despre cine este vorba

Anticoruptie.md
23/08/2019

Magistrații Curții Constituționale au validat, vineri, trei mandate de deputat. Este prima hotărâre, emisă de noua componență a Curții. Astfel, parlamentarii care au acces în Legislativ sunt democrata Ruxanda Glavan, care o va înlocui pe Otilia Drăguțanu, Serghei Cataranciuc, care a ajuns în fotoliul de deputat fiind candidat supleant al Blocului ACUM, după ce Liliana Nicolaescu-Onofrei a ales postul de ministru, și Igor Himici, care va lua locul Mariei Albot din Partidul „Șor”. 

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în trei Guverne, apreciată ca lider şi manager, Ruxanda Glavan a fost acuzată de mai multe ori că ar avea probleme de integritate. Afacerile familiei, chiar dacă au fost trecute pe alte nume, au sporit atunci când Glavan a deținut funcții publice. În perioada când se afla la conducerea Ministerului Sănătății, a pus în slujba partidului din care face parte resurse administrative pentru desfășurarea unei campanii a Fundației Edelweiss, care promova numele lui Vlad Plahotniuc. Mai multe detalii despre scandalurile în care a fost implicată Ruxanda Glavan, citiți într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Serghei Cataranciuc este membru al biroului politic al PPDA. Este absolvent al Facultăţii de matematică a Universităţii de Stat din Moldova şi activează până în prezent în cadrul acestei facultăţi. Este membru al Consiliului Societăţii Matematicienilor din RM, membru al Societăţii române de cercetări ştiinţifice în matematică. Până în prezent, Sergiu Cataranciuc a publicat peste 150 de lucrări științifice în reviste de specialitate din țară și peste hotare. În declaraţia pentru anii 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, Cataranciuc a declarat venituri de 641 de mii de lei din salariul său și al soţiei și din alte surse, fără a preciza care anume. Familia deţine o casă de locuit, trei apartamente și două garaje. Valoarea totală a imobilelor se cifrează la 1,6 milioane de lei. Sergiu Cataranciuc mai declară un autoturism de model Renault Scenic, produs în 2010, pe care l-a procurat în 2015 cu 65 de mii de lei.

Igor Himici de profesie este jurist, până în prezent, administrator la SRL Hișido. În 2016 a fost prezentat de Ilan Șor drept consilier ce va coordona domeniul cultural. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Himici nu a indicat niciun salariu. Singurele venituri ale familiei - 164 de mii de lei - au venit din salariul soției, angajată la compania Avia Invest SRL, firmă conectată la Ilan Șor, care a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău. Alte 40 de mii de lei și 12.300 de euro au intrat în bugetul familiei drept donații la diferite evenimente. Himici a mai trecut pe hârtie un apartament care-i revine în proporție de 25 la sută, dar și un automobil de model Hyundai Elantra, pe care l-ar fi achiziționat cu doar 10 mii de lei. Un alt autoturism, un Mercedes nou-nouț în valoare de 52 de mii de euro, produs anul trecut, Igor Himici l-a luat în leasing și trebuie să achite costul mașinii până în 2021.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul în plenul Parlamentului. la 16 august curent. În dimineața zilei de 19 august, magistrații Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan, după ce a obținut votul deputaților. Mai devreme, printr-o inițiativă legislativă, semnată de deputații Alexandru Slusari, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea, în această funcție era propus fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. El a fost însă înlocuit de socialiști cu Vladimir Țurcanu, întrucât legea prevede că un judecător constituțional nu poate deține mai mult de două mandate. 

Anticoruptie.md
23/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii