Președintele Igor Dodon a promulgat controversatul pachet de legi fiscale, chiar dacă aliații săi socialiști declarau că reforma îi va ajuta pe demnitarii corupți să-și legalizeze veniturile ascunse

Crina Dumitriu
10/08/2018
Presedinte.md

Președintele Igor Dodon a promulgat controversatul pachet de legi fiscale care prevede între altele legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate, în ciuda criticilor aduse reformei de colegii săi socialiști, precum și de donatorii principal ai R. Moldova. Fracțiunea Partidului Socialiștilor apropiată președintelui Dodon nu a votat pachetul de legi, părăsind sala de ședințe în semn de protest. Lidera socialistă, Zinaida Greceanîi a declarat că nu poate să voteze „cu ochii închiși” legea privind amnistia fiscală, care favorizează demnitarii corupți în legalizarea veniturilor ascunse. 

Acest pachet de legi este ”necesar, dar insuficient”, a declarat Președintele Dodon într-o explicație lungă pe pagina sa web . ”Inițiativă este lansată extrem de nereușit pe fundalul fraudei bancare, pe care guvernarea nu se prea grăbește s-o investigheze, iar unii din demnitarii sus-puși de atunci, dețin funcții înalte și-n prezent. Suspiciunea oamenilor că prin această lege se încearcă legalizarea banilor furați din sistemul bancar poate fi înțeleasă. Totuși, analizând proiectul votat m-am convins că  acesta ține exclusiv de active care ar putea avea proveniență din neachitarea unor impozite și nu se răsfrânge și asupra altor încălcări, care ar putea fi obiectul unei investigații penale”, a precizat șeful statului. 

Pachetul de reforme adoptat de majoritatea parlamentară pe 26 iulie a fost criticat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Ambasada americană la Chișinău a spus că reforma va „legitima furtul și corupția”, iar ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că în cazul aplicării reformei ar putea duce la o încălcare a angajamentelor luate față de UE și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri”. Mai multe organizații din cadrul societății civile, dar și reprezentanți ai opoziției au exprimat opinia că reforma va permite legalizarea veniturilor obținute de autorii fraudei bancare din 2014.

Președintele Dodon a criticat și luările de atitudine ale reprezentanților forurilor internaționale și misiunilor diplomatice cu privire la pachetul d elegi despre reforma fiscală. ”Tot acest joc de-a ”arătatul din deget” seamănă izbitor cu un spectacol bine regizat, or, precedente de acest gen am văzut în ultimii ani o mulțime.  Dincolo de faptul că tonul cu care își exprimă îngrijorările unii din parteneri trădează caracterul adevărat al relațiilor pe care le are guvernarea cu aceste instituții/țări, pe mine, în calitate de Președinte al unui stat independent și suveran, mă surprinde ignorarea celor mai elementare norme diplomatice admise de aceste instituții în relațiile internaționale. În aceste circumstanțe, nu am văzut nicio reacție a Ministerului de Externe al RM, or toate acele declarații înseamnă nu altceva decît imixtiune directă în treburile interne ale statului nostru. De ce Rusia sau alte țări partenere ale Republicii Moldova, au considerat necesar inițial să studieze atent conținutul acestor modificări și doar apoi să vină cu reacții?”, a declarat Dodon. 

 

Crina Dumitriu
10/08/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii